Obiad, który zachwyci Twoich teściów

Po raz pierwszy zaprosiłaś teściów na obiad i nie masz pojęcia, co przygotować? Z pewnością powinnaś wykazać się pomysłowością, z drugiej strony jednak lepiej nie ryzykować przygotowaniem skomplikowanej potrawy, która zwyczajnie może się nie udać. Specjalnie z myślą o takiej okoliczności, przygotowaliśmy zestawienie kilku ciekawych przepisów.

Źródło: pixabay.comRoladki schabowe z fasolką szparagową panierowane w słonych paluszkach

Składniki:

4 kotlety schabowe

50 g słonych paluszków

4 plastry żółtego sera

10 g ugotowanej fasolki szparagowej

maślanka naturalna

sól, pieprz

olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i rozbij (najlepiej pod foliowym woreczkiem). Dopraw solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa nałóż plasterek sera, odrobinę ugotowanej fasolki szparagowej i zwiń w roladkę. Aby się trzymały, użyj wykałaczki. Następnie każdą roladkę umocz w maślance, a potem obtocz w rozdrobnionych paluszkach (możesz je rozbić tłuczkiem do ziemniaków). Smaż do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.

Źródło: http://www.mytaste.pl

Makaron z kurkami

Skladniki:

30 dag kurek

1 łyżka mąki

 1 łyżka masła

3 łyżki gęstej śmietany

2 plasterki chudego, wędzonego boczku

1 cebula

1 szklanka wody albo bulionu

zielona pietruszka

makaron wstążki

sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż skladniki przez kilka minut. Posyp mąką i smaż jeszcze kilka minut. Ważne jest, aby jej nie zrumienić. Następnie przełóż do garnka, wlej bulion albo wodę i dodaj grzyby. Włóż liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając co chwila, aż do odparowania ok. połowy wody (jakieś 20-30 minut). Po tym czasie dopraw śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem, posyp pietruszką. Podawaj z makaronem. Smacznego.

Źródło: http://www.mytaste.pl

Ryba w kruchym cieście

Składniki na kruche ciasto:

220 g maki pszennej, jasnej

1 jajko

30 ml wody

100 g masła

pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

600 g świeżego pstrąga

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1, 5 łyżeczki oregano

sól, pieprz

1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć. Następnie podziel je na dwie części. Sprawdź, czy ryba nie ma ości, jeśli tak, usuń je i za pomocą noża oddziel skórę od mięsa. Pokrój rybę na nieduże kawałki. Wymieszaj oliwę z miodem, oregano, solą i pieprzem. Potem dodaj kawałki ryby i wymieszaj wszystko. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na papierze do pieczenia. Ciastu nadaj kształt tułowia ryby (jajo z ostrym końcem przypominającym ogon), a następnie ułóż na nim nadzienie. Przykryj drugą częścią ciasta, odpowiednio uformuj i sklej. Aby ładniej wyglądało, możesz docisnąć widelcem na krawędziach. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.  Piecz ok. 25-30m minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Źródło: http://kotlet.tv

 

_____________________

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ