Obiad, który zachwyci Twoich teściów
Po raz pierwszy zaprosiłaś teściów na obiad i nie masz pojęcia, co przygotować? Z pewnością powinnaś wykazać się pomysłowością, z drugiej strony jednak lepiej nie ryzykować przygotowaniem skomplikowanej potrawy, która zwyczajnie może się nie udać. Specjalnie z myślą o takiej okoliczności, przygotowaliśmy zestawienie kilku ciekawych przepisów.
Roladki schabowe z fasolką szparagową panierowane w słonych paluszkach
Składniki:
4 kotlety schabowe
50 g słonych paluszków
4 plastry żółtego sera
10 g ugotowanej fasolki szparagowej
maślanka naturalna
sól, pieprz
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i rozbij (najlepiej pod foliowym woreczkiem). Dopraw solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa nałóż plasterek sera, odrobinę ugotowanej fasolki szparagowej i zwiń w roladkę. Aby się trzymały, użyj wykałaczki. Następnie każdą roladkę umocz w maślance, a potem obtocz w rozdrobnionych paluszkach (możesz je rozbić tłuczkiem do ziemniaków). Smaż do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Makaron z kurkami
Skladniki:
30 dag kurek
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 plasterki chudego, wędzonego boczku
1 cebula
1 szklanka wody albo bulionu
zielona pietruszka
makaron wstążki
sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż skladniki przez kilka minut. Posyp mąką i smaż jeszcze kilka minut. Ważne jest, aby jej nie zrumienić. Następnie przełóż do garnka, wlej bulion albo wodę i dodaj grzyby. Włóż liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając co chwila, aż do odparowania ok. połowy wody (jakieś 20-30 minut). Po tym czasie dopraw śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem, posyp pietruszką. Podawaj z makaronem. Smacznego.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Ryba w kruchym cieście
Składniki na kruche ciasto:
220 g maki pszennej, jasnej
1 jajko
30 ml wody
100 g masła
pół łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
600 g świeżego pstrąga
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1, 5 łyżeczki oregano
sól, pieprz
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć. Następnie podziel je na dwie części. Sprawdź, czy ryba nie ma ości, jeśli tak, usuń je i za pomocą noża oddziel skórę od mięsa. Pokrój rybę na nieduże kawałki. Wymieszaj oliwę z miodem, oregano, solą i pieprzem. Potem dodaj kawałki ryby i wymieszaj wszystko. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na papierze do pieczenia. Ciastu nadaj kształt tułowia ryby (jajo z ostrym końcem przypominającym ogon), a następnie ułóż na nim nadzienie. Przykryj drugą częścią ciasta, odpowiednio uformuj i sklej. Aby ładniej wyglądało, możesz docisnąć widelcem na krawędziach. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25-30m minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Źródło: http://kotlet.tv
_____________________
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.