Mus – proste przepisy!
Mus jest świetnym pomysłem na deser. Przygotujesz go szybko i łatwo, nawet jeśli nie jesteś na zaawansowanym poziomie gotowania. Lekkie owocowe musy sprawdzą się podczas upałów, a słodkie z dodatkiem czekolady lub kajmaku będą z powodzeniem zastępować czekoladę lub lody. Wypróbuj nasze przepisy!
Mus z malin z białą czekoladą
Składniki:
– 300 g mrożonych malin,
– 2 łyżki cukru,
– 2 łyżki likieru pomarańczowego,
– 415 ml słodkiej śmietanki,
– 170 g białej czekolady,
– czerwony barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
Zblenduj maliny na gładką masę. Przecedź maliny rzez sito do miski. Dodaj cukier oraz likier. Wymieszaj.
W rondlu na małym ogniu podgrzej 50 ml śmietany i białą czekoladę. Mieszaj cały czas aż uzyskasz gładką masę. Odstaw mieszankę do ostygnięcia. Do masę o temperaturze pokojowej dodaj 1 łyżkę przecieru z malin oraz barwnik.
W osobnej misce ubij pozostałą śmietanę na lekką pianę. Dodaj pianę do stopionej czekolady i wymieszaj delikatnie.
Do szklanek przekładaj warstwami masę czekoladowo –śmietanową i mus z malin. Smacznego!
Mus kajmakowy
Składniki:
– 500 g masy kajmakowej,
– 450 ml śmietany kremówki,
– wg upodobań: starta czekolada, pokrojone owoce, bezy itd.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj masę kajmakową ze śmietaną. Zmiksuj na gładką masę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki miksuj aż masa osiągnie konsystencję musu. Przełóż do pucharków i udekoruj ulubionymi owocami lub innymi składnikami według upodobań. Gotowe!
Źródło: allrecipes.pl
___________________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.