Mrożone napoje na gorące dni

Pogoda zaczęła nas rozpieszczać, a w upalne dni nic nie smakuje tak dobrze, jak pyszne, mrożone napoje. Zamiast kupować te gotowe, które zazwyczaj zawierają duże ilości cukru, lepiej przygotuj je samodzielnie. Oto ciekawe propozycje przepisów na mrożoną lemoniadę, kawę oraz herbatę!

sodahead.com

Mrożona kawa z limonką

Składniki:

ok. 100-125 ml zimnej kawy

1-2 gałki lodów cytrynowych

sok z połowy limonki

starta skórka z limonki

łyżeczka brązowego cukru

bita śmietana

Przygotowanie:

Lody ułożyć na dnie szklanki. W osobnym naczyniu wymieszać kawę z sokiem z limonki i cukrem. Delikatnie, po ściance, wlać kawę do szklanki. Całość udekorować bitą śmietaną oraz posypać startą skórką limonki i odrobiną brązowego cukru.

Źródło: prześlijprzepis.pl.

Lemoniada jagodowa

Składniki:

200 g mrożonych jagód

4 schłodzone pomarańcze

2 łyżki miodu

2 łyżki syropu malinowego

1 l wody

Przygotowanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z miodem, syropem malinowym i wodą. Do szklanek włożyć zamrożone jagody (będą działać jak kostki lodu), zalać lemoniadą i gotowe.

Źródło: lawendowydom.com.pl.

Lemoniada z arbuza

Składniki:

0,5 kg cytryn

0,5 kg limonek

1 średni arbuz

ok. 6 łyżek cukru

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów oraz po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Źródło: urodaizdrowie.pl.

Miętowo-pomarańczowa Ice-Tea

Składniki:

garść świeżej mięty

4 torebek herbaty

2 litry wody

2 cytryny

180 ml soku pomarańczowego

1 niepełna szklanka cukru

pokruszony lód

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę z miętą do wrzenia. Dodać torebki herbaty. Przykryć i zostawić na kilka minut do naciągnięcia. Następnie wyjąć torebki z herbatą, dodać sok pomarańczowy, sok z cytryn oraz cukier. Wymieszać. Rozcieńczyć wodą do uzyskania około 2 litrów napoju. Przelać przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia mięty i miazgi. Podawać z kostkami lodu.

Źródło: urodaizdrowie.pl.

Lemoniada truskawkowo-żurawinowa

Składniki:

1/2 kg truskawek

10 dkg suszonej żurawiny

łyżeczka miodu

2 limonki

kostki lodu

woda mineralna gazowana

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wsypujemy kilka kostek lodu oraz plasterki limonki. W blenderze miksujemy truskawki z dodatkiem miodu i soku wyciśniętego z limonki. Następnie do truskawek dodajemy żurawinę (nie miksujemy). Tak przygotowany mus wlewamy do szklanek z lodem i gotowe!

Źródło: ugotuj.to.

 

______________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ