Makaron w różnych odsłonach

Źródło: anka-weganka.blogspot.com

Makaron z awokado i szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu, najlepiej razowego
  • 50 g szpinaku
  • 1/2 dojrzałego dużego awokado lub 1 małe
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 3 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
  • 2 – 3 czubate łyżki serka mascarpone
  • tarty Parmezan
  • pomidorki koktajlowe (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. Zachować około 1/3 – 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.

W międzyczasie na patelnię włożyć umyty szpinak, wlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.

Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić czosnek (nie rumienić!). Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przygotowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z awokado, ze świeżym estragonem, serkiem mascarpone i zachowaną wodą z makaronu.

Delikatnie podgrzać nie zagotowując, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, wyłożyć do talerzy i posypać tartym Parmezanem. Można też podawać z pokrojonymi na ćwiartki małymi pomidorkami koktajlowymi.

Ewa Szymańska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ