Makaron w różnych odsłonach
Makaron z awokado i szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu, najlepiej razowego
- 50 g szpinaku
- 1/2 dojrzałego dużego awokado lub 1 małe
- 2 łyżki soku z limonki
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
- 3 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
- 2 – 3 czubate łyżki serka mascarpone
- tarty Parmezan
- pomidorki koktajlowe (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. Zachować około 1/3 – 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.
W międzyczasie na patelnię włożyć umyty szpinak, wlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić czosnek (nie rumienić!). Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przygotowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z awokado, ze świeżym estragonem, serkiem mascarpone i zachowaną wodą z makaronu.
Delikatnie podgrzać nie zagotowując, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, wyłożyć do talerzy i posypać tartym Parmezanem. Można też podawać z pokrojonymi na ćwiartki małymi pomidorkami koktajlowymi.
Ewa Szymańska