Makaron w różnych odsłonach

Źródło: coolinarny.com

Makaron po tajsku

Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag mieszanych mrożonych lub świeżych owoców morza (ew. paluszków krabowych),
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 25 dag makaronu (najlepiej tagiatelle),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1-2 łyżki posiekanej cebuli,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli będzie al dente (aby się nie kleił, do gotującej się osolonej wody wlać łyżkę oliwy). Odcedzić, utrzymać w cieple.

Na patelni zeszklić na oliwie cebulę, dodać owoce morza, podsmażyć, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posypać natką.

Makaron rozłożyć na półmisku, zalać tajskim sosem, posypać świeżo mielonym pieprzem i natką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ