Makaron w różnych odsłonach
Makaron po tajsku
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag mieszanych mrożonych lub świeżych owoców morza (ew. paluszków krabowych),
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 25 dag makaronu (najlepiej tagiatelle),
- 4 łyżki oliwy,
- 1-2 łyżki posiekanej cebuli,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli będzie al dente (aby się nie kleił, do gotującej się osolonej wody wlać łyżkę oliwy). Odcedzić, utrzymać w cieple.
Na patelni zeszklić na oliwie cebulę, dodać owoce morza, podsmażyć, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posypać natką.
Makaron rozłożyć na półmisku, zalać tajskim sosem, posypać świeżo mielonym pieprzem i natką.