Makaron w diecie? Dietetyk radzi!
Spaghetti, fusilli, penne, lasagne, cannelloni – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępnych w polskich sklepach. Możemy przygotować je na wiele sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Jednak wiele osób niesłusznie wyklucza makaron ze swojego menu w obawie przed utratą szczupłej sylwetki. O właściwościach tego niezwykle smacznego produktu zbożowego dowiemy się z kampanii promującej produkty zbożowe „Zboże smakuje i inspiruje”.
– Strach przed makaronem wynika z błędnego przekonania, że musi on tuczyć. W rzeczywistości 100 g suchego makaronu dostarcza co prawda średnio ok. 350 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i dwukrotnie zwiększa swoją masę. Tak więc 100 g, w zależności od sposobu gotowania, to już tylko ok. 175 kalorii. W połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje w sobie makaron. Blisko 60% respondentek wskazuje węglowodany, jako główny składnik tego produktu zbożowego.[1] Makarony mogą być jednak jednym z doskonałych źródeł składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo!
Polki przebadane na potrzeby kampanii deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków. O tym z jakimi składnikami warto jest go łączyć wyjaśnia ekspert:
Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków.
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
_____________________________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.