Kolorowe pasty do pieczywa

Znudziła ci się już zwykła kanapka z szynką i pomidorem? Jest bardzo łatwy sposób na małą odmianę codziennej przekąski. Mowa o kolorowych i smacznych pastach, którymi można posmarować chleb, bagietkę albo tosta.

travel4taste.com 

Z wędzoną makrelą:

– 250 g białego sera,

– 1 średnia wędzona makrela,

– pół cebuli pokrojonej w kostkę,

– 3 łyżki śmietany,

– 2 łyżeczki musztardy,

– sól, pieprz do smaku.

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy kawałki makreli, cebulę, śmietanę, musztardę i wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Z tuńczykiem i jajkiem:

– 1 puszka tuńczyka w oliwie,

– 2 jajka na twardo,

– 250 g białego sera,

– 3 łyżki majonezu,

– 1 łyżka śmietany,

– sól, pieprz.

Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku, wedle uznania.

 

Z awokado:

– 1 dojrzałe awokado,

– 3 jajka na twardo,

– 2 ząbki czosnku,

– 3 łyżki majonezu,

– sól, pieprz.

Składniki łączymy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku.

 

Z suszonymi pomidorami i czerwoną fasolą:

– 1 puszka czerwonej fasoli,

– około pół słoika suszonych pomidorów,

– 2 ząbki czosnku,

– 2 łyżki oliwy,

– 1 łyżeczka suszonej bazylii,

– sól, pieprz.

Składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.

 

Z brokułem i serem feta:

– 1 średni brokuł,

– 1 opakowanie sera feta,

– 2 ząbki czosnku.

Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około 5-6 minut. Do ugotowanego brokułu dodajemy pokruszony ser feta, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Kanapki z pastami możemy dekorować świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Świetnie pasuje też do nich ogórek kiszony, paski surowej papryki lub plasterek pomidora. Kolorowe smarowidła sprawdzają się też na imprezach, podawane z krakersami jako przekąska.

 

Karolina Wójtowicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ