Kolorowe pasty do pieczywa
Znudziła ci się już zwykła kanapka z szynką i pomidorem? Jest bardzo łatwy sposób na małą odmianę codziennej przekąski. Mowa o kolorowych i smacznych pastach, którymi można posmarować chleb, bagietkę albo tosta.
Z wędzoną makrelą:
– 250 g białego sera,
– 1 średnia wędzona makrela,
– pół cebuli pokrojonej w kostkę,
– 3 łyżki śmietany,
– 2 łyżeczki musztardy,
– sól, pieprz do smaku.
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy kawałki makreli, cebulę, śmietanę, musztardę i wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z tuńczykiem i jajkiem:
– 1 puszka tuńczyka w oliwie,
– 2 jajka na twardo,
– 250 g białego sera,
– 3 łyżki majonezu,
– 1 łyżka śmietany,
– sól, pieprz.
Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku, wedle uznania.
Z awokado:
– 1 dojrzałe awokado,
– 3 jajka na twardo,
– 2 ząbki czosnku,
– 3 łyżki majonezu,
– sól, pieprz.
Składniki łączymy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku.
Z suszonymi pomidorami i czerwoną fasolą:
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– około pół słoika suszonych pomidorów,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki oliwy,
– 1 łyżeczka suszonej bazylii,
– sól, pieprz.
Składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Z brokułem i serem feta:
– 1 średni brokuł,
– 1 opakowanie sera feta,
– 2 ząbki czosnku.
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około 5-6 minut. Do ugotowanego brokułu dodajemy pokruszony ser feta, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
Kanapki z pastami możemy dekorować świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Świetnie pasuje też do nich ogórek kiszony, paski surowej papryki lub plasterek pomidora. Kolorowe smarowidła sprawdzają się też na imprezach, podawane z krakersami jako przekąska.
Karolina Wójtowicz