Kawa mrożona – zrób to sama!
W letnie dni najlepszym rozwiązaniem na jednoczesne orzeźwienie i pobudzenie organizmu jest pyszna kawa mrożona. Ice coffee można pić w różnych odmianach – z karmelem, cynamonem, czekoladą lub lodami. Co najlepsze, wcale nie musisz iść do kawiarni, bo w prosty sposób możesz przygotować ją samodzielnie w domu!
Składniki (1 porcja):
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
- 100 ml zimnej wody
- łyżeczka cukru bądź syropu
- kostki lodu lub kruszony lód
- wysoka przezroczysta szklanka
- opcjonalne dodatki: gałka lodów, posypka czekoladowa, cynamon, wanilia
- blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywką
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.
Joanna Łuszczykiewicz, Źródło: kawatopodstawa.pl