Kasza manna nie tylko dla dzieci
Z czym kojarzy nam się kasza manna? Ze słodkim smakiem dzieciństwa, rodzinnym domem, beztroskimi chwilami … Kiedy byliśmy mali, często gościła na naszym stole. Dzisiaj, rzadko kiedy stanowi nasz posiłek, a szkoda! Kasza manna jest niezwykle smaczna, a oprócz tego bardzo zdrowa.
Danie z kaszy mannej to idealny pomysł na pożywne, ciepłe śniadanie lub lekkostrawną kolację. Może także stanowić doskonałą alternatywę słodkiego deseru. Warto wzbogacić swój jadłospis o ten wartościowy produkt spożywczy. Kasza manna może być przygotowywana samodzielnie, np. jako znana wszystkim zupa mleczna czy budyń, bądź też stanowić dodatek do ciast, zup, mięs.
Kasza manna to bogate źródło witamin, m.in. witaminy B1, B2, B6 PP, E. Zawiera także: kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, błonnik, jod. Jest lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego. Mimo, iż kasza manna nie należy do produktów niskokalorycznych, stosuje się ją w wielu dietach (jest bardzo syta i posiada błonnik, regulujący pracę jelit). Powinny się jej jednak ustrzegać osoby na diecie bezglutenowej.
Przepis na kaszę manną, gotowaną na mleku:
Składniki:
2 szklanki mleka
2 – 3 duże łyżki kaszy mannej (w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać; im więcej kaszy dodamy, tym zupa będzie gęstsza)
1 duża łyżka cukru
Musimy zagotować mleko, dodając łyżkę cukru (oczywiście cukier nie jest obwiązkowy, jednak doda zupie smaku). Do gotującego się mleka wsypujemy 2 – 3 łyżki kaszy mannej, całość intensywnie mieszając. Po kilku minutach, kiedy kasza nabierze odpowiedniej konsystencji, odstawiamy garnek z gazu. Możemy wzbogacić nasze danie owocami (maliny, truskawki, banany) oraz syropem. Pyszny posiłek gotowy!
Jeśli chcemy zjeść pełnowartościowy, sycący posiłek, a przy okazji zaspokoić ochotę na coś słodkiego, kasza manna na mleku, z dodatkiem owoców i syropu, będzie idealnym rozwiązaniem!
Smacznego! 🙂
Joanna Kamińska