Kasza jaglana w pysznych deserach
Kasza jaglana coraz częściej zaczyna się pojawiać na naszych stołach. Zawiera ona leczniczą krzemionkę, posiada właściwości antywirusowe, ma także korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Chociażby dlatego warto ją włączać do codziennego jadłospisu. Co prawda wiele osób narzeka na jej mało wyrazisty smak, ale z powodzeniem może się ona stać składnikiem przepysznych deserów.
Ciasto z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
3 łyżki kakao
¾ szklanki cukru (białego lub trzcinowego)
5 jajek
100 ml oleju rzepakowego
2 garście dowolnych, posiekanych bakalii
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę dwa razy opłucz na sicie, a następnie oblej ją wrzątkiem. Przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, posól i gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Potem ostudź i zblenduj. Następnie przełóż do miski i połącz z pozostałymi składnikami. Bakalie dodaj na końcu. Wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem. Blachę o wymiarach ok. 20×25 wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Piecz ok. 45 minut w 160 stopniach.
Źródło: http://niebonatalerzu.blogspot.com
Kasza jaglana zapiekana pod otrębową kruszonką (przepis na 1 porcję)
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
garść śliwek
10 g orzechów pecan
3 łyżeczki otrębów
½ płaskiej łyżeczki masła
½ płaskiej łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie przestudź ją i wymieszaj ze śliwkami oraz posiekanymi orzechami. Możesz posłodzić według uznania. Aby przygotować kruszonkę, połącz otręby z miodem, masłem i wymieszaj dokładnie. Do naczynia żaroodpornego przełóż kaszę ze śliwkami, a potem polej kruszonką. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Możesz podać deser z jogurtem naturalnym.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Kasza jaglana z rabarbarem (składniki na 2 porcje)
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka wiórków kokosowych
3-4 laski rabarbaru
1 łyżka miodu
Orzechy
1 łyżeczka miodu do rabarbaru
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Rabarbar pokrój, wrzuć do rondelka z odrobiną wody i duś do momentu, aż powstanie mus. Następnie wymieszaj kaszę z wiórkami kokosowymi, miodem, kilkoma posiekanymi orzechami. Przełóż do szklanki, potem połóż na to warstwę musu rabarbarowego i polej miodem. Wierzch ozdób orzechami.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Dietetyczny deser z kaszy jaglanej i kiwi
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 duży banan
4 kiwi
1 szklanka mleka migdałowego
kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj z mlekiem kokosowym. W trakcie gotowania możesz dodać kilka suszonych moreli. Po wystudzeniu zmiksuj kaszę z bananem. Osobno zmiksuj kiwi. W pucharkach układaj naprzemiennie warstwy z kaszy i musu z kiwi, zaczynając od tej pierwszej. Podawaj schłodzone.
Źródło: http://pinkcake.blox.pl
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.