Kasza jaglana w pysznych deserach

Kasza jaglana coraz częściej zaczyna się pojawiać na naszych stołach. Zawiera ona leczniczą krzemionkę, posiada właściwości antywirusowe, ma także korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Chociażby dlatego warto ją włączać do codziennego jadłospisu. Co prawda wiele osób narzeka na jej mało wyrazisty smak, ale z powodzeniem może się ona stać składnikiem przepysznych deserów.

loveandgarnish.comCiasto z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 szklanka mleka

2 szklanki wody

3 łyżki kakao

¾ szklanki cukru (białego lub trzcinowego)

5 jajek

100 ml oleju rzepakowego

2 garście dowolnych, posiekanych bakalii

szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę dwa razy opłucz na sicie, a następnie oblej ją wrzątkiem. Przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, posól i gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Potem ostudź i zblenduj. Następnie przełóż do miski i połącz z pozostałymi składnikami. Bakalie dodaj na końcu. Wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem. Blachę o wymiarach ok. 20×25 wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Piecz ok. 45 minut w 160 stopniach.

Źródło: http://niebonatalerzu.blogspot.com

Kasza jaglana zapiekana pod otrębową kruszonką (przepis na 1 porcję)

Składniki:

50 g kaszy jaglanej

garść śliwek

10 g orzechów pecan

3 łyżeczki otrębów

½ płaskiej łyżeczki masła

½ płaskiej łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie przestudź ją i wymieszaj ze śliwkami oraz posiekanymi orzechami. Możesz posłodzić według uznania. Aby przygotować kruszonkę, połącz otręby z miodem, masłem i wymieszaj dokładnie. Do naczynia żaroodpornego przełóż kaszę ze śliwkami, a potem polej kruszonką. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Możesz podać deser z jogurtem naturalnym.

Źródło: http://www.mytaste.pl

Kasza jaglana z rabarbarem (składniki na 2 porcje)

Składniki:

4 łyżki kaszy jaglanej

1 łyżka wiórków kokosowych

3-4 laski rabarbaru

1 łyżka miodu

Orzechy

1 łyżeczka miodu do rabarbaru

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Rabarbar pokrój, wrzuć do rondelka z odrobiną wody i duś do momentu, aż powstanie mus. Następnie wymieszaj kaszę z wiórkami kokosowymi, miodem, kilkoma posiekanymi orzechami. Przełóż do szklanki, potem połóż na to warstwę musu rabarbarowego i polej miodem. Wierzch ozdób orzechami.

Źródło: http://www.mytaste.pl

Dietetyczny deser z kaszy jaglanej i kiwi

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej

1 duży banan

4 kiwi

1 szklanka mleka migdałowego

kilka suszonych moreli

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj z mlekiem kokosowym. W trakcie gotowania możesz dodać kilka suszonych moreli. Po wystudzeniu zmiksuj kaszę z bananem. Osobno zmiksuj kiwi. W pucharkach układaj naprzemiennie warstwy z kaszy i musu z kiwi, zaczynając od tej pierwszej. Podawaj schłodzone.

Źródło: http://pinkcake.blox.pl

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ