Jedzenie na mieście – wytyczne!

Żyjesz w ciągłym biegu i nie masz czasu na codzienne przygotowywanie posiłków do pracy lub na uczelnię? Podczas spotkania w knajpie ze znajomymi zastanawiasz się, które pozycje z karty dań są dozwolone? Zapoznaj się ze wskazówkami, które pomogą Ci w podjęciu decyzji.

www.rsfmagazine.com


Wyjście do restauracji powinno stanowić przyjemną przerwę w trakcie pracy lub miłe zakończenie dnia. Posiłek należy celebrować, a jednocześnie zapewniać organizmowi pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.

Oto mały przewodnik, który ułatwi Ci wybór zdrowej potrawy:

Wybieraj zupy na bazie warzyw. Unikaj tych tłustych i zagęszczanych mąką.
Potrawy maczane w maśle, marynowane w oleju, smażone, zastępuj gotowanymi na parze i pieczonymi.
Sałatki kojarzone są z lekkostrawnością, ale mogą także stanowić źródło ukrytych kalorii i tłuszczu. Wystrzegaj się sprawców nadmiernej kaloryczności sałatek, a zatem dodatków wysokotłuszczowych typu grzanki i bekon. Zamiast sosów na bazie majonezu zamawiaj lekki dressing lub winegret. Poproś kelnera o sos w osobnym dzbanuszku. Sama zdecydujesz jaka ilość dressingu ma się znajdować w Twojej sałatce.
Jeśli zamawiasz pieczywo, stawiaj na żytnie lub pełnoziarniste bez masła.
Unikaj smażonych, kremowych i serowych przystawek.
Zwracaj uwagę na porcje. Pamiętaj, że nie musisz zjadać wszystkiego, co znajduje się na talerzu. Jeśli czujesz, że nie możesz już jeść, nie rób tego na siłę, tylko poproś kelnera o pojemnik na wynos.
Na drugie danie wybieraj rybę lub pierś z kurczaka, które są mniej kaloryczne niż czerwone mięso. Poproś o takie bez panierki. Zamiast opiekanych ziemniaków, klusek lub frytek, zamawiaj podwójne porcje warzyw. Jeśli jesteś wielbicielem makaronu, pewnie ucieszy Cię fakt coraz modniejszych w ostatnim czasie knajpek, serwujących pełnoziarniste lub razowe makarony.
Pytaj o sposób przyrządzania potrawy, którą chcesz zamówić. Możesz domagać się o przygotowanie Twojego dania na winie, zamiast na oleju czy maśle.
Staraj się unikać wysokokalorycznych deserów, ale możesz sobie pozwolić na sorbet lub świeże owoce.
Ogranicz spożycie alkoholu, który może niepotrzebnie wzmagać Twój apetyt. Wypijaj jak najwięcej wody, ewentualnie wybieraj mniejsze zło w postaci soków lub herbat ziołowych.

Nasza rada

Przed wyjściem do restauracji, wypij szklankę wody lub zjedz jabłko. Nie idź z „pustym żołądkiem”, bo możesz nie móc poskromić swojego apetytu. Jeśli chcesz mieć pewność, że danie, które zamawiasz jest świeże, zdecyduj się na oferty restauracyjne, takie jak: „szef kuchni poleca”, „happy hours”, „danie dnia” albo „lunch time”. Zamawiając danie z „oferty dnia”, możesz liczyć na to, że nie będą to potrawy z „zamrażarki”.

Źródło: qchenne-inspiracje.blogspot.com, mojawaga.pl

Paulina Rożej

 


ZOSTAW ODPOWIEDŹ