Jakich produktów nie powinno się łączyć?

jedzenie tekst life4style.kpgW dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie się jest wpisane w życie wielu osób i stanowi swego rodzaju trend. Nie zawsze pamiętamy jednak o podstawowych zasadach prawidłowego żywienia. Czas to zmienić i sprawdzić, które z produktów się nie lubią i nie powinny znajdować się na jednym talerzu.

Pomidor z ogórkiem

Pomidor to dobroczynna roślina, która zawiera w sobie wiele zdrowych substancji. Wśród nich wyłania się witamina C, która wzmacnia odporność organizmu. Niestety, jeśli do pomidora dorzucimy ogórka, zawarta w pomidorze witamina C całkowicie się zredukuje. Ogórek zawiera bowiem enzym askorbinazy, który utlenia witaminę C. Podobna reakcja wytworzy się gdy połączymy ogórka z papryką, cykorią, natką pietruszki, cebulą i sałatą.

Czerwone mięso i wino

Ten zakaz z pewnością Was dziwi, przecież wszyscy znawcy kuchni polecają takie połączenie. Prawda jest taka, że zawarte w winie garbniki zmniejszają wchłanianie zawartego w mięsie żelaza, którego niedobór może prowadzić nawet do anemii.

Ryby w połączeniu z warzywami kapustnymi

Ryby i owoce morza stanowią źródło jodu. Połączenie ich z warzywami takimi jak kapusta, kalafior, brokuł czy brukselka uniemożliwi wchłanianie jodu do organizmu.

Pomidor z twarogiem

Pomidor, oprócz swego dobrego działania, zawiera silnie działające kwasy, które mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Te kwasy wchodzą w reakcję z wapniem, zawartym właśnie w twarogu. Podczas tej reakcji dochodzi do wytwarzania się nierozpuszczalnych kryształków, które odkładają się w stawach, blokują je i przynoszą ból podczas poruszania się.

Jajka + ziemniaki

Na pewno masz czasem ochotę na zjedzenie zapiekanki warzywno-jajecznej. Niestety, szczawiany zawarte w ziemniakach, hamują przyswajanie białka i żelaza zawartych w jajkach.

Kawa z mlekiem

Zawarte w kawie kwasy utrudniają trawienie białka znajdującego się w mleku, co może stać się przyczyną uczucia ciężkości w żołądku. Ponadto, kawa z mlekiem jest wysokokaloryczna – jeśli stosujesz dietę, zrezygnuj z tej kombinacji.

Ryby z olejem

Ryby są źródłem białka i kwasów omega-3, natomiast w olejach (szczególnie kukurydzianym i słonecznikowym) występują kwasy omega-6, które mogą zaburzyć działanie rybich kwasów.

Mięso + makaron

Zawarte w makaronie węglowodany odznaczają się niską kwasowością. Białko mięsa wymaga natomiast kwaśnych soków żołądkowych. Jeśli te dwa produkty spotkają się razem, zaczną fermentować i powodować wzdęcia.

Ciasto drożdżowe z herbatą

Ciasto drożdżowe zawiera witaminę B1, która wpływa korzystnie na układ nerwowy. Niestety, choć popijanie kawałka puszystego ciasta ciepłą herbatą wydaje się niezwykle smacznym połączeniem, nie jest zbyt korzystne. Wszystko za sprawą zawartych w herbacie garbników, które znacznie ograniczają wchłanianie witaminy B1 do organizmu.

Herbata z cytryną

Herbata ma wiele zalet: działa moczopędnie, chroni zęby przed próchnicą. Jej listki bogate są w glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez ludzki organizm. W połączeniu tej substancji z sokiem z cytryny, powstaje tak zwany cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera. Nie oznacza to oczywiście, że herbaty z cytryną nie można łączyć w ogóle. Ta reakcja zachodzi tylko w wyższych temperaturach, wstrzymajmy się więc z dodaniem cytryny, aż herbata nieco ostygnie.

Dominika Dębicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ