Drogocenna żywność XXI wieku!
W Twoim codziennym jadłospisie powinno znaleźć się miejsce na produkty mleczne. Dowiedz się, jakie różnice występują między nimi, jakie korzyści dla zdrowia wynikają z ich spożywania i czy wszystkie można podawać dzieciom.
Tradycja wykorzystywania bakteryjnej fermentacji mleka, w celu uzyskania bardziej trwałych napojów z tego surowca, sięga już co najmniej 4000 lat i została zapisana w Starym Testamencie, ale ich znaczenie odżywcze i zdrowotne zyskało naukowe podstawy dopiero w ostatnich latach. Bakterie mlekowe określa się mianem probiotyków, ponieważ wywołują efekty sprzyjające zdrowiu, a mleczne napoje fermentowane uważa się za żywność XXI wieku.
Jogurt naturalny to napój wyprodukowany z mleka znormalizowanego, zagęszczony mlekiem w proszku. W trakcie procesu wytwarzania jogurty są pasteryzowane i ukwaszane zakwasem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej, w którego skład wchodzą Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus theromphilus.
Kefir również jest napojem produkowanym z pasteryzowanego mleka, które poddawane jest nie tylko fermentacji mlekowej, ale także alkoholowej. Napój ten pochodzi z Kaukazu, gdzie wytwarzano go za pomocą grzybków kefirowych. Grzybki te składają się z bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży. Kefiry mają orzeźwiający smak i zapach.
Maślanka jest niskotłuszczowym, naturalnym napojem mlecznym o łagodnym i orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Maślanka powstaje w wyniku zmaślania śmietany. Cechą wspólną maślanki oraz jogurtów i kefirów są drogocenne bakterie mlekowe.
Główną zaletą kefirów i jogurtów jest wysoka przyswajalność (wyższa niż w mleku) głównych składników odżywczych, takich jak: tłuszcze, laktoza, sole mineralne i białko. Możesz sięgnąć po te produkty jeśli należysz do osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Regularne spożywanie tych napojów będzie wspierać procesy trawienne w Twoim organizmie. Występujące w jogurtach, kefirach i maślankach, szlachetne kultury bakterii mleczarskich mają zdolność niszczenia chorobotwórczej mikroflory w jelicie grubym człowieka, dlatego możesz je jeść kiedy masz biegunkę. Systematyczne jedzenie jogurtów i kefirów może przeciwdziałać i hamować zmiany nowotworowe jelita grubego. Picie napojów fermentowanych może także poprawić odporność Twojego organizmu.
Możesz wypić maślankę jeśli czujesz, że Twój przewód pokarmowy nie pracuje ostatnio najlepiej, a Twoja przemiana materii spadła. Maślanka przeciwdziała zaparciom, a dzięki naturalnym substancjom antybakteryjnym blokuje działanie bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym. Z jej pomocą możesz także wzmocnić układ nerwowy w warunkach stresu lub w stanie wzmożonego wysiłku umysłowego, ponieważ maślanka dostarcza lecytynę i witaminy z grupy B. Jeśli chcesz uzupełnić niedobory wapnia pamiętaj, że szklanka tego napoju dostarcza około ¼ dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Maślankę możesz też podać swojemu dziecku, gdyż znajduje się w niej łatwo przyswajalna forma kwasu mlekowego. Podawaj kefir lub maślankę zamiast jogurtu, który zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, nie powinien być spożywany przez dzieci do 1 roku życia.
Źródło: mamkotanapunkciemleka.pl, polki.pl
Paulina Rożej