Dieta OXY
OXY jest przykładem kolejnej diety proteinowej, której zasady zbliżone są do założeń diety dr. Dukana. Chociaż przeważająca większość dietetyków podchodzi do niej z dużą dozą sceptycyzmu, twórcy OXY przekonują, że w ciągu trzech tygodni jej stosowania można schudnąć nawet 15 kg.
Dieta OXY zrodziła się z potępianej przez dietetyków i lekarzy – diety dr. Dukana. W porównaniu ze sposobem odżywiania proponowanym przez francuskiego lekarza jadłospis OXY wydaje się być zdrowszy i bezpieczniejszy. Wypowiedzi dietetyków na temat tej diety są mało pochlebne. Zgodnie podkreślają, że spadek masy ciała na początku jej stosowania nie wynika ze spalania nadprogramowej tkanki tłuszczowej, lecz magazynowanego w mięśniach szkieletowych i wątrobie cukru zapasowego – glikogenu.
Nieodzownym elementem jadłospisu diety OXY jest spożywanie przez cały okres jej trwania specjalnego koktajlu (OXY Shake), który powstał na bazie kefiru, otrąb i żurawiny. Twórcy diety przekonują, że shake charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i jest świetnym rozwiązaniem dla osób podjadających między posiłkami. Zdaniem zwolenników diety regularne picie dobroczynnego napoju oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje uczucie ciężkości i zmęczenia oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerek i wątroby.
Strategia odchudzania OXY
Autorzy diety zalecają stosowanie jej przez 21 dni. Składają się na nią trzy zróżnicowane fazy, z których każda trwa siedem dni. W pierwszym etapie diety dominują produkty będące źródłem białka zwierzęcego, ponieważ wspomagają intensywne spalanie tkanki tłuszczowej. Druga faza ma na celu utrwalanie uzyskanych efektów. W tym czasie menu wzbogaca się o białko roślinne. Ilość spożywanych białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego powinna być zbliżona. Ostatnim etapem jest stabilizacja, której zadaniem jest wyeliminowanie efektu jo-jo. W tym czasie powinniśmy pokrywać zapotrzebowanie na białko, tłuszcze i węglowodany zgodnie z zaleceniami podanymi w normach żywienia. Według nich udział wartości energetycznej pochodzącej z białek powinien kształtować się na poziomie 10-15%, a z tłuszczów na poziomie 20-35%. Największy udział w naszej diecie powinny mieć węglowodany – 55-65%.
Paulina Rożej