Dieta, którą polubią Twoje nogi

Z badań TNS Polska dla marki Braun wynika, że Polki najbardziej są dumne z wyglądu swoich nóg. Aby były one w dobrej kondycji, ważna jest nie tylko odpowiednia pielęgnacja, ale także prawidłowy jadłospis. Dietetyk Aneta Łańcuchowska – właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa” i prowadząca program „Pożegnanie z wagą” radzi, jak ułożyć swoje menu, aby nogi prezentowały się coraz lepiej!  

Źródło: www.1080plus.com

Brak jędrności

Jeśli nie jesteś zadowolona ze stopnia jędrności skóry, to w Twojej diecie nie powinno zabrakną pełnowartościowego białka. Obecne w nim aminokwasy skutecznie odbudują zniszczoną strukturę skóry, wzmacniając włókna kolagenowe, co bezpośrednio przełoży się na jej jędrność i aksamitność. Doskonałym źródłem białka jest chudy drób, ale też ryby, np. pstrąg, dorsz czy sandacz. Nie zapominaj również o produktach mlecznych (jogurty, kefiry, zsiadłe mleko oraz maślanka). Są one nie tylko źródłem aminokwasów, ale także wapnia, które wzmacnia kości.

Problemy z regeneracją i starzeniem skóry

Jeżeli masz problem z odpowiednio szybką regeneracją naskórka oraz uważasz, że skóra na nogach mogłaby wyglądać młodziej i być bardziej elastyczna, a rozszerzone naczynka krwionośne nie są tym, co chciałabyś oglądać na swoich nogach, wzbogać dietę w antyoksydanty. Znajdziesz je głównie w owocach, warzywach, tłuszczach roślinnych, ale również w kakao czy zielonej herbacie. Witamina A utrzyma prawidłowy stan tkanki nabłonkowej oraz poprawi jej jędrność. Jedz tłuste ryby, jaja i produkty mleczne. Beta-karoten jest także niezastąpiony w procesie regeneracji naskórka. Świetnym jego źródłem są warzywa oraz owoce (jednak tylko te o żółtej, pomarańczowej i czerwonej barwie np. marchew, papryka, pomarańcze czy mandarynki). Witamina E również spowalnia proces starzenia się i wiotczenia skóry. Z badań TNS Polska dla marki Braun wynika, że wraz z wiekiem spada u kobiet poziom zadowolenia z kondycji własnych nóg, dlatego o tym antyoksydancie z pewnością należy pamiętać przy komponowaniu codziennych posiłków. Witaminę E znajdziesz w tłuszczach roślinnych np. w oleju słonecznikowym. Natomiast witamina C uczestniczy w procesie syntezy kolagenu, odpowiada za prawidłowy wygląd skóry i za stan ścian naczyń krwionośnych, dlatego jeżeli chcesz pożegnać się z rozszerzonymi naczynkami na skórze nóg, jedz dużo papryki i owoców cytrusowych.

Problemy z nawodnieniem

Odpowiednia dieta to nie tylko dobrej jakości jedzenie, ale także napoje. W kontekście pielęgnacji nóg nawilżanie organizmu jest szczególnie ważne. Zdrowy wygląd skóry oraz jej elastyczność zależy od stopnia nawodnienia ciała, dlatego nie zapominaj o regularnym piciu w ciągu dnia wody średnio-mineralizowanej, doskonale nadadzą się też soki warzywne, herbatki owocowe lub ziołowe.

Zaczerwienia i stany zapalne

Jeżeli czujesz, że Twoja skóra na nogach jest nadmiernie wysuszona, a zaczerwienienia i stany zapalne nie są czymś niespotykanym w Twoim przypadku, to pamiętaj nie tylko o nawadnianiu organizmu, ale również o zapobieganiu późniejszej utracie wody. Z pomocą przyjdą słynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zapobiegają one nie tylko odwodnieniu naskórka, ale i głębiej położonych warstw skórnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają więc na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich warstw skóry, przyspieszają regenerację, łagodzą stany zapalne oraz pobudzają procesy metaboliczne w skórze. Dlatego zadbaj, aby na Twoim talerzu nie zabrakło tłustych ryb, awokado, siemienia lnianego czy też jaj.

 

Przepisy na zielone koktajle dla nóg

Koktajl szpinakowo-pomarańczowy (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)

  • 2 garści szpinaku (50g)
  • pół średniej wielkości pomarańczy (100g)
  • pół małego banana (50g), woda (100g)
  • łyżeczka nasion chia

                                                    

Koktajl z mango (zawiera antyoksydanty i białko)

  • małe mango (200g)
  • świeży szpinak (80g)
  • spirulina
  • szklanka jogurtu naturalnego

 

Koktajl z awokado i jarmużem (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)

  • awokado ( ok. 100g)
  • banan ( ok. 150g)
  • garść jarmużu (ok. 20g)
  • pół szklanki soku pomarańczowego (ok. 150 ml)
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (ok. 5g)

 

Źródło: informacja prasowa marki Braun

 

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

 


 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ