Kuchnia

Kuchnia

Co jeść, aby wspomóc walkę z trądzikiem?

Z trądzikiem borykają się nie tylko nastolatki, ale także dwudziestokilkulatki, a nawet kobiety w średnim wieku. Na rynku dostępnych jest wiele specyfików, które mają na celu zlikwidowanie tego uporczywego problemu, jednak coraz więcej osób zwraca się w kierunku naturalnych metod…

Kuchnia

Wegańskie koktajle

W pysznych i zdrowych wegańskich koktajlach mleko krowie możemy zastąpić mlekiem sojowym, mlekiem ryżowym albo wodą. Poza tym wystarczy trochę poeksperymentować z owocami, warzywami i nasionami, dodać odrobinę pokruszonego lodu dla orzeźwienia, wszystko dokładnie zmiksować i gotowe!

Kuchnia

Zasmakuj w cukinii

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. W pewnych rejonach naszego kraju nazywana jest kabaczkiem. To popularne warzywo ma nie tylko wspaniały smak, ale jest niskokaloryczne. Chociażby z tego względu warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Oto najciekawsze przepisy z wykorzystaniem cukinii.

Kuchnia

2 sposoby na bakłażana

Bakłażan, zwany fachowo psianką podłużną, może grać główną rolę nawet podczas uroczystej kolacji. Jest prosty w przygotowaniu i można go przyrządzić na wiele sposobów. Jego smak świetnie łączy się ze wszelkimi przyprawami. Zobacz 2 przepisy na dania z bakłażanem, którymi…

Kuchnia

Pomysły na zdrowe śniadanie

Wielu z nas zaniedbuje śniadanie, o którym wszyscy mówią, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Decyzja pomiędzy spędzeniem kilku dodatkowych minut w łóżku, a zjedzeniem bogatego w witaminy śniadania, przeważnie zostaje rozstrzygnięta na korzyść pierwszej opcji. Postarajmy się chociaż…

Kuchnia

Desery z truskawek

Za kilka dni pierwszy dzień lata. Uczcijmy to słodkimi deserami, które z łatwością przygotujemy same w domu. Tym razem postawmy na truskawki, które nie dość, że są pyszne i niskokaloryczne, zawierają cenny dla włosów i paznokci beta‑karoten, witaminy z grupy B, mikroelementy,…

Kuchnia

Gotuj z głową: jak nie marnować jedzenia

Przysłowie „od przybytku głowa nie boli” nie ma zastosowania w kuchni. Nadmierne kupowanie, a następnie wyrzucanie żywności, to plaga naszych czasów. I choć na świecie głoduje więcej osób niż, zamieszkuje Europę, to każdego roku na śmietnikach lądują tony żywności –…

Kuchnia

Kasza jaglana w pysznych deserach

Kasza jaglana coraz częściej zaczyna się pojawiać na naszych stołach. Zawiera ona leczniczą krzemionkę, posiada właściwości antywirusowe, ma także korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Chociażby dlatego warto ją włączać do codziennego jadłospisu. Co prawda wiele osób narzeka…

Kuchnia

Mrożone napoje na gorące dni

Pogoda zaczęła nas rozpieszczać, a w upalne dni nic nie smakuje tak dobrze, jak pyszne, mrożone napoje. Zamiast kupować te gotowe, które zazwyczaj zawierają duże ilości cukru, lepiej przygotuj je samodzielnie. Oto ciekawe propozycje przepisów na mrożoną lemoniadę, kawę oraz…

Kuchnia

Pyszne tarty owocowe

Nastał sezon, w którym sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem soczystych, kolorowych owoców. Zastanawiasz się co z nich przygotować? Tarta owocowa to świetny pomysł na smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale nada się na letnie garden party…