Dieta dla osób z grupa krwi zero

dieta1 - sporteuroGrupa krwi zero znana jest od blisko 40 tysięcy lat przed naszą erą. Współcześnie należy do najczęściej występującej grupy. To właśnie dzięki przodkom posiadający „zerówkę” odziedziczyli silny układ nie tylko odpornościowy, ale i trawienny oraz dużą sprawność fizyczną i psychiczną. Są to osoby, które posiadają silną wolę, niepochamowane ilości energii, dużą siłę przebicia oraz łatwo nawiązują kontakty z innymi ludźmi – po prostu są skazani na sukces.

Eksperci śmieją się nawet, że grupa zero występuje u największych milionerów i biznesmenów jakich widziała ludzkość. Każda grupa krwi powstawała w innym okresie dziejów świata i rozwoju ludzkości. Sprawia to, że szybko i bez większych problemów trawimy to, do czego nasz organizm jest genetycznie przystosowany. Co do „zerówki”, posiadali ją dawniej głównie myśliwi i koczownicy, którzy żywili się samodzielnie upolowanym mięsem i dużą ilością roślin. Dlatego osobom, które posiadają grupę krwi zero proponuje się stosowanie diety bogatej w proteiny.

Mięso neutralizuje kwasy żołądkowe, nie dopuszczając do męczącej niestrawności oraz stanowi najlepszy budulec dla wszystkich rodzajów komórek. Oczywiście ta dobra przyswajalność mięsa nie oznacza, że powinno się jeść go bez ograniczeń. Nie należy przekraczać granicy 70 gramów mięsa na dobę, gdyż może to doprowadzić do szybszego starzenia się całego organizmu.

Obok różnego rodzaju mięs, grupie 0 dobrze służy dieta wzbogacona o orzechy, owoce morza i warzywa – zwłaszcza soki warzywne. Powinni za to unikać produktów ziarnistych, gdyż genetycznie nie są przystosowani do ich spożywania. Produkty pszenne są też głównymi sprawcami przybierania na wadze osób z grupą krwi 0. Podobnie działa kukurydza. Zdecydowanie niewskazana jest soja i otrzymywane z niej produkty. Ta grupa krwi powinna również unikać produktów mlecznych. warto poprzestać na śmietanie i maśle. Wapń w organizmie doskonale będą dostarczać pokarmy zwierzęce i orzechy.

Dieta zgodna z grupą krwi jest dosyć nowoczesną „dziedziną” nauk. Jest jednak niezwykle ważna. Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Oznacza raczej kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów, niż tylko ogranicza odżywianie. Odpowiednio dobrana dieta zapewnia witalność i dobrą kondycję, pomaga zachować właściwą masę ciała i smukłą sylwetkę, opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom, pozwala przezwyciężać różne dolegliwości. Dostosowana do grupy krwi konkretnej osoby jest bardziej efektywna i trwała, gdyż każdy organizm ma odmienne reakcje – w tym przypadku na spożywane produkty.

Anna Matysek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ