Dieta cytrynowa – tak czy nie?
Coraz głośniej jest o diecie cytrynowej, dzięki której nie tylko można schudnąć parę kilogramów, ale również oczyścić organizm. Jej autorem jest Stanley Burroughs – amerykański specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej. Podstawę diety stanowi cytryna, która posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Cytryna przede wszystkim wspomaga pracę wątroby, oczyszczając ją z toksyn, a tym samym przyspiesza proces detoksykacji i odkwaszania organizmu. Ponadto witamina C, która jest zawarta w niej wspomaga nasz układ odpornościowy i wpływa na poprawę wyglądu naszej skóry.
Aby przystąpić do tego rodzaju diety najpierw należy oczyścić organizm jedząc tylko produkty pochodzenia naturalnego i pić sporo płynów. Dopiero później możemy przejść do tzw. diety właściwej 10-dniowej. I tak możemy zacząć pić tylko i wyłącznie soki z cytryny. Każdego dnia musi on być wyciśnięty z konkretnej ilości owoców:
dzień 1 i 10 – 1 cytryna
dzień 2 i 9 – 2 cytryny
dzień 3 i 8 – 3 cytryny
dzień 4 i 7 – 4 cytryny
dzień 5 i 6 – 5 cytryny
= w ciągu 10 dni zużywamy 30 cytryn
Po tym etapie przechodzimy do diety zdrowotnej 12-dniowej:
dzień 1 i 12 – 5 cytryn
dzień 2 i 11 – 10 cytryn
dzień 3 i 10 – 15 cytryn
dzień 4 i 9 – 20 cytryn
dzień 5, 6, 7 i 8 – 25 cytryn
= w ciągu 12 dni zużywamy 200 cytryn
Soki należy pić mniej więcej 30 minut przed lub po posiłku od 3 do 5 razy dziennie. Taka dieta jest szczególnie polecana w przypadku koniecznego oczyszczenia organizmu lub w celu podniesienia odporności w okresie jesienno-zimowym. Poza utratą wagi o pozbyciu się z organizmu toksyn możemy zmniejszyć łaknienie, oczyścić skórę głowy z wszelkich dolegliwości, np. łupieżu i poprawić kondycję skóry.