Czy tłuszcze nasycone szkodzą? Fakty i mity
Nasycone kwasy tłuszczowe, według powszechnie panującej opinii, są najmniej korzystne dla naszego zdrowia. Czy faktycznie tak jest? Czym różnią się tłuszcze nasycone od nienasyconych? Co wybrać – tłuszcze nasycone czy nienasycone? W jakich produktach znajdziemy tłuszcze nasycone? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.
Nasycone kwasy tłuszczowe – to znaczy jakie?
Nasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je więc w smalcu, mięsie, serach, mleku oraz maśle. Znajdują się również w żywności przetworzonej – np. w tzw. „fastfoodach”. Organizm człowieka jest w stanie sam wytworzyć tłuszcze nasycone w niezbędnej do życia ilości, dlatego też ich spożycie nie jest niezbędne w codziennej diecie. Tłuszcze nasycone mają stałą konsystencję i są bardziej odporne na utlenianie, które z kolei towarzyszy procesowi potocznie zwanemu spalaniem tłuszczu w organizmie. To właśnie dlatego tak trudno jest zgubić zbędne kilogramy.
Według międzynarodowych norm dietetycznych dzienna dawka tłuszczu nie powinna przekraczać 10%. Nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei prowadzi do chorób układu krążenia, np. miażdżycy. Więcej informacji na temat nasyconych kwasów tłuszczowych znaleźć można na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/.
Tłuszcze nasycone i nienasycone – czym się różnią i w jakich produktach je znajdziemy?
Tłuszcze są – według ogólnie panującej opinii – zmorą osób, które walczą o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Nic bardziej mylnego. Całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety może odbić się negatywnie na zdrowiu. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż to w nich są rozpuszczane i przyswajane przez organizm witaminy. Tłuszcze uczestniczą także w produkcji hormonów oraz odpowiadają za nawilżenie skóry.
Nienasycone tłuszcze dzielą się na wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w orzechach, rybach i owocach morza, które również są źródłem kwasów omega 3 – niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania serca, oczu oraz mózgu. Ponadto obniżają stężenie trójglicerydów we krwi i normalizują ciśnienie tętnicze, działają przeciwzakrzepowo oraz pomagają zahamować rozwój choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach roślinnych, takich jak np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy i awokado.
Wyjątkiem od tej reguły jest olej kokosowy, który mimo tego, że jest olejem pochodzenia roślinnego, zawiera ponad 90% kwasów tłuszczowych nasyconych. Olej kokosowy do niedawna był stosowany głównie w kosmetyce, jednak w ostatnich latach coraz częściej reklamowany jest jako produkt „fit”. My jednak odradzamy jego codzienne używanie, chyba że w formie maseczki do włosów.
By cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką, wystarczy produkty takie jak masło czy smalec zamienić na oliwę, a tłusty karczek zastąpić pieczonym łososiem. Warto też ograniczyć do minimum lub wyeliminować niezdrowe przekąski typu chipsy, a zastąpić je zdrowymi orzechami np. nerkowca.