Co jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie to poważny problem, który dotyka coraz młodszych osób. Stres, brak aktywności fizycznej, nadmierne solenie sprzyjają występowaniu tej choroby. Nieleczona prowadzi do uszkodzenia nerek, serca, mózgu czy oczu, a w konsekwencji nawet do śmierci.

www.keto-sa.co.za

Ogólne zalecenia

W pierwszej kolejności ogranicz spożycie sodu. Tradycyjną sól zastąp ziołową, potasową lub magnezową. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze krwi powinny utrzymywać zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700-1800 kcal na dobę. Do ogólnych zaleceń należy także zmniejszenie udziału tłuszczów w diecie do 25%, a zwłaszcza ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych, których źródłem są wędliny, ciasta, herbatniki, ciastka, masło i słonina, olej kokosowy i palmowy, sery i śmietana, wyroby czekoladowe i ogólnie cała gama słodyczy. Jeśli borykasz się z tą chorobą wybieraj chude wędliny, produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu oraz odtłuszczone. Zamiast smażyć, gotuj na parze lub piecz w folii. Używaj olejów roślinnych, np. słonecznikowego, rzepakowego czy oliwy z oliwek. Spożywaj jak najwięcej surowych warzyw, takich jak groszek zielony, ziemniaki, buraki, koperek zielony, pomidory oraz owoców, głównie bananów, brzoskwiń, agrestu, winogron, ananasów, czarnej i czerwonej porzeczki. Są one bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zadbaj o odpowiednią podaż witaminy C, którą znajdziesz w czerwonej papryce, natce pietruszki, warzywach kapustnych, owocach jagodowych i cytrusowych. Witamina C odgrywa dużą rolę w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dostarczaj swojemu organizmowi zwiększone ilości błonnika rozpuszczalnego. W tym celu spożywaj otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, brązowy ryż oraz warzywa i owoce.

Wskazane produkty:

nać pietruszki, brukselka, bazylia, czosnek, szpinak, soczewica, estragon, seler.

Niewskazane produkty:

kawa, alkohol, napoje o dużej zawartości kofeiny i napoje typu cola, słone paluszki, mocna herbata, krakersy, chipsy, chrupki, wędzone mięso i wędliny, produkty marynowane i kiszone, potrawy typu „fast food”, konserwy.

Źródło: izz.waw.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ