Chleb (nie)powszedni

chleb life4styleChleb jest podstawowym produktem żywieniowym ludzi na całym świecie. W formie przypominającej dzisiejsze spody do pizzy znany był już w starożytności. Podstawowe składniki chleba to woda oraz mąka zbożowa. Do wypieku większości chlebów dodaje się również drożdże. Wbrew pozorom, już taka mała ilość składników może dać niesamowitą różnorodność.

Podstawowe rodzaje chleba to chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Większość krajów posiada jakąś odmianę narodowego pieczywa. Co więcej, nawet ten sam rodzaj chleba wypiekany w różnych miejscach może znacząco się od siebie różnić.

Jako Polacy możemy z całą pewnością być dumni z jakości naszego pieczywa. Mało który kraj oferuje aż taką różnorodność, z jaką można się spotkać w polskich piekarniach. Na szczególną uwagę zasługują polskie chleby razowe – chleby wyprodukowane z mąki z pełnego ziarna. Taki sposób wytwarzania zapewnia większą zawartość błonnika oraz składników mineralnych w wypieku.

Innym krajem, który szczyci się swoimi piekarskimi wyrobami, jest Francja. Nic dziwnego – mało co może się równać ze smakiem świeżej bagietki dopiero co zakupionej we francuskiej piekarni. Długie, wąskie bochenki charakteryzują się chrupiącą, złocistą skórką. Tradycyjna bagietka francuska zrobiona jest z mąki pszennej.

Chleb to nie tylko domena kuchni krajów europejskich. Chapati to tradycyjny chlebek indyjski w kształcie okrągłych placuszków z przaśnego ciasta z pszennej mąki razowej połączonej z wodą i solą, pieczonych na gorącym kamieniu bądź na wypukłym metalowym naczyniu tava.

Innym ciekawym przykładem chleba jest lawasz – chleb ormiański w kształcie dużych cienkich płatów. Wypiekany jest z masy składającej się z mąki pszennej, wody, soli oraz zakwasu w specjalnym piecu o nazwie tonir. Ciasto przyklejane jest do ścianek pieca i pieczone przez kilka minut.

Pieczywo jest nie tylko samo w sobie pyszne, ale daje również możliwości interesujących kombinacji z najrozmaitszymi składnikami. Nic więc dziwnego, iż chleb odgrywa tak istotną rolę w jadłospisie większości ludzi na świecie.

Alicja Borza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ