Spaghetti w 5 smakach
Nie masz pomysłu na obiad? Jesteś fanem kuchni włoskiej? Świetnie trafiłeś. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 pomysłów na spaghetti w oryginalnych smakach. Co dzisiaj na obiad – szpinak czy kurki? Sprawdź przepisy godne polecenia!
Dania dla 4 osób:
Spaghetti ze szpinakiem – 20 min
Makaron spaghetti 400g
Świeży szpinak 500g
Pierś z kurczaka 400g
Śmietana 12% 100ml
2 ząbki czosnku
Pieprz, sól
Oliwa
Przygotowanie:
1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.
2.Pokrojoną na kawałki i przyprawioną pierś z kurczaka, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
3.Szpinak dusimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym przyprawiamy.
4.Do szpinaku wlewamy śmietanę, aby wytworzył się sos szpinakowo-śmietanowy.
5.Nakładamy na talerz makaron, kurczaka i polewamy obficie sosem.
Spaghetti z kurkami – 35 min
Makaron tasiemki 400g
Świeże kurki 300g
Pierś z kurczaka 400g
Śmietana 12% 100ml
1 cebula
2 ząbki czosnku
Świeża natka pietruszki
Pieprz, sól, bazylia
Oliwa
Przygotowanie:
1.Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2.Na patelnię dorzucamy świeże, umyte kurki. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem.
3. Gotujemy makaron al dente – 8 min.
4.Pokrojoną na kawałki i przyprawioną pierś z kurczaka, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
3.Usmażoną pierś z kurczaka dodajemy do kurek i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Wlewamy śmietanę i dusimy 10 min.
5.Nakładamy na talerz makaron i polewamy sosem.
Spaghetti z masłem orzechowym – 20 min
Makaron spaghetti 400g
Masło orzechowe 2 łyżki
1 czerwona papryka
Świeża natka pietruszki
1 ząbek czosnku
Ziarna sezamu 4 łyżki
Sos sojowy 4 łyżki
Cytryna
Przygotowanie:
1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.
2.Kroimy czerwoną paprykę, natkę pietruszki i czosnek.
3.Masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy i posiekany czosnek mieszamy z ugotowanym makaronem.
4.Dodajemy paprykę i pietruszkę – dusimy 10 min, następnie wrzucamy uprażone na patelni ziarna sezamu.
5.Gotowe, wymieszane danie nakładamy na talerz.
Spaghetti bolognese – 30min
Mięso mielone wołowe 500g
¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 puszka pomidorów
5 suszonych pomidorów
1 opakowanie przecieru pomidorowego (pasty) 500g
4 ząbki czosnku
1 cebula
Świeża bazylia
Suszony majeranek 2 łyżki
Pieprz, sól
Oliwa
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron al dente – 8 min.
2.Posiekaną cebulę i czosnek kolejno podsmażamy.
3. Dodajemy przyprawione mięso i smażymy do zrumienienia.
4. Całość podlewamy ¼ szklanki czerwonego wina i dusimy przez 10 minut.
5. Dodajemy pokrojone pomidory, garść posiekanej bazylii oraz suszony majeranek – dusimy kolejne 10 min.
6.Wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Spaghetti carbonara – 35 min
Makaron penne 400g
2 jajka
Śmietana 12% 100ml
Boczek 25dag
Żółty ser w kostce
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Świeża bazylia
Świeża natka pietruszki
Pieprz, sól
Oliwa
Przygotowanie:
1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.
2.Boczek kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy.
3. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzucamy posiekaną cebulę, kolejno czosnek i paprykę.
4.Śmietanę, jaja, pół kostki sera oraz pieprz i sól mieszamy w miseczce.
5. Do cebuli i czosnku wrzucamy usmażony boczek, posiekaną natkę pietruszki i bazylię oraz ugotowany makaron penne – dusimy 2 min.
6.Wlewamy masę jajeczną i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje.
7.Wykładamy na talerz gotowe danie, następnie posypujemy żółtym serem i ozdabiamy bazylią.
Bon appetit !
Karina Pietrzkiewicz