Kulinarne podróże po świecie na targach
Podczas II edycji Targów Książki Kulinarnej odbywających się w dniach 25 – 27 lipca w Warszawie będzie można wybrać się w kulinarną podróż do najodleglejszych zakątków świata. Oprócz kupowania i wymiany książek kucharskich, goście będą mogli dowiedzieć się, czy gotowania można nauczyć się z książek.
Marta Gessler i Qchnia Artystyczna po raz drugi zapraszają na trzydniowe Targi Książki Kulinarnej. Wydarzenie pod hasłem EDUKU-JEMY rozpocznie się w piątek, 25 lipca. Targi odbędą się w Warszawie po raz drugi. Pierwsza edycja przyciągnęła 3000 odwiedzających, którzy mogli skorzystać z oferty 30 wystawców i uczestniczyć w ponad 20 wydarzeniach. W tym roku odbędzie się jeszcze więcej spotkań.
Na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego i w Qchni Artystycznej można będzie nabyć ponad 1000 polskich i zagranicznych tytułów związanych z jedzeniem i gotowaniem. Podczas targów odbędą się liczne wydarzenia towarzyszące: debaty, spotkania autorskie, warsztaty i akcje specjalne. Chętni będą mogli wziąć udział w wymianie książkami kulinarnymi. Akcja o nazwie ,,book swapping’’ w zeszłym roku zyskała ogromną popularność. Ponad 800 książek zmieniło swoich właścicieli. Magazyn Usta zaprasza na Wymiennik Naczyń Kuchennych. Organizatorzy zachęcają aby przejrzeć swoje szafki i przynieść niepotrzebne akcesoria kuchenne, a następnie wymienić je na rzeczy dostarczone przez innych. Magazyn Kuchnia z kolei oferuje wymianę słoiczka przetworów na książkę kucharską.
W tym roku organizatorzy Targów Książki Kulinarnej postanowili wzbogacić imprezę o „dizajn kuchenny’’. Odbędzie się akcja Stragan, w czasie której polscy projektanci zaprezentują unikatowe kuchenne produkty wybrane przez Martę Gessler. Będzie można nabyć też m.in. podstawki pod książki kucharskie oraz oprawione ilustracje, których można używać jako desek do krojenia czy talerzy. Pojawią się m.in. Malwina Konopacka, Agnieszka Bar oraz Bogdan Kosaka z projektami Modelarni Ceramicznej.
II Targi Książki Kulinarnej odbędą się podczas Zielonego Jazdowa – letniego projektu Centrum Sztuki Współczesnej.
Gdzie: Zamek Ujazdowski; 25-27 lipca 2014
Szczegółowy program targów: targisztukikulinarnej.com
Beata Mironow; źródło: qchnia.pl