Granat – owoc wielofunkcyjny
Granaty od tysięcy lat uznawane za symbol nieśmiertelności. Zarówno owoc jak i drzewo, z którego pochodzi – odporne są na choroby. Sok z granatów nie tylko zwalcza skutecznie choroby serca, układu krążenia, łagodzi stany zapalne, ale również przeciwdziała powstawaniu nowotworów, zwiększa libido i poprawia samopoczucie. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te owoce.
Skład granatów jest dosyć zróżnicowany. Ich miąższ zawiera ok. 21 proc., witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasóy i różne kwasy organiczne. Aż 9 proc. soku granatów stanowi kwas cytrynowy, który jest ważnym składnikiem przemiany materii (cytryny mają go zaledwie 6 proc.) Zawierają również m.in kwas foliowy i takie minerały jak żelazo, fosfor, potas, cynk i magnez.
Sok z granatów korzystnie wpływa na cały układ krążenia oraz przeciwdziałają zawałowi i miażdżycy. Duża ilość przeciwutleniaczy chroni serce i naczynia przed wieloma chorobami. Wegług badań, sok z granatów u pacjentów z chorobą wieńcową polepsza przepływ krwi do mięśnia sercowego i zmniejsza występowanie bólu w klatce piersiowej. Owoce granatowca zalecane są głównie dla osób z podwyższonym ryzykiem cukrzycy. Znajdujący się w pestkach sprzężony kwas linolowy, poprawia wrażliwość organizmu na insulinę i sprzyjaja utracie nadwagi, a kwasy oleinowy i palmitynowy, łagodzą dologliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego i uderzeń gorąca. Owoce można również stosować przy zwalczaniu stanów zapalnych i w walce z nowotworami. Lekarze zalecają picie 50ml soku dziennie w celach profilaktycznych.
Granaty to także znakomity środek profilaktyczny dla zdrowia i kondycji skóry. Polifenole zapobiegają pękaniu naczynek krwionośnych skóry i powstawaniu tzw. pajączków. Poprawiają mikrokrążenie i opóźniają procesy starzenia się skóry, pochłaniają promieniowanie UV, likwidują przebarwienia. Wzmacniają również tkankę kostną, przeciwdziałając osteoporozie.
Owoce granatu znakomicie sprawdzają się przy zwalczaniu infekcji. Polifenole zawarte w owocach działają przeciwgrzybiczo, antyseptycznie i przeciwdziałają zakażeniom wirusowym. Udowodniono, że zwalczają grypę (w tym jelitową), anginę, i opryszczkę. Sok i nasiona, które wzmacniają odporność zalecane są przy infekcji górnych dróg oddechowych.
Beata Mironow