Fantazyjne drinki!
Pogoda dostarcza nam coraz więcej słońca, a zarazem okazji do spotkań ze znajomymi. Jak jeszcze bardziej uatrakcyjnić zwykłe popołudnie? Naszą propozycją są kolorowe, orzeźwiające drinki!
Six Cycle
Składniki:
90 ml białego rumu,
40 ml likieru maraschino,
150 ml soku pomarańczowego,
ok. 1 łyżka grenadiny,
20 ml likieru Blue Curacao,
150 ml wina musującego/szampana.
Przygotowanie:
W shakerze (bez kostek lodu – to ważne) wstrząsamy rum, likier maraschino oraz sok pomarańczowy. Wlewamy do szklanki. Dodajemy grenadinę, która osiądzie na dnie. W czystej szklance lub dzbanku mieszamy likier Blue Curacao oraz wino musujące – oba składniki wlewamy do naczynia i mieszamy je delikatnie łyżką.
Szampan zabarwiony na niebiesko wlewamy delikatnie do szklanki – najlepiej robić to po łyżce odwróconej do góry nogami, przy ściance szklanki, żeby utworzyły się warstwy, a napoje nie połączyły ze sobą.
Do dekoracji używamy pomarańczy, cytrynki, karamboli i wisienki koktajlowej.
Peach Morning Cocktail
Składniki (na 2 drinki):
2 połówki brzoskwini z puszki,
2×40 ml rumu,
200 ml soku żurawinowego,
kilkanaście kostek lodu.
Przygotowanie:
Do blendera z funkcją kruszenia wrzucamy połowę lodu, brzoskwinię pokrojoną w ćwiartki, dolewamy 40 ml soku i miksujemy, aż lód się rozdrobni (powinien być albo bardzo drobno pokruszony, albo wręcz taki lodowy miał). Przelewamy do dużej szklanki lub kieliszka koktajlowego, wypełniając naczynie do połowy. Wstawiamy do zamrażalnika na chwilę i przygotowujemy drugą część drinka. Do blendera wlewamy 40 ml rumu, sok żurawinowy i dodajemy resztę lodu. Miksujemy. Wlewamy do szklanki, ostrożnie, żeby utworzyć drugą warstwę. Podajemy ze słomką i dekoracją z wisienki koktajlowej i pomarańczy lub karamboli.
Mojito z grejpfrutem
Składniki:
40 ml rumu,
połówka limonki,
plaster czerwonego grejpfruta,
2 łyżeczki brązowego cukru,
kilka listków mięty,
kruszony lód,
Sprite do dopełnienia.
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na małe kawałki, plaster grejpfruta na sześć części, wrzucamy wszystko do szklanki, zasypujemy cukrem, dodajemy miętę i ugniatamy, żeby owoce puściły sok. Dodajemy rum, kruszony lód, mieszamy delikatnie rozgniecionymi limonkami i miętą, a na koniec dopełniamy Spritem lub 7upem.
Granatina
Składniki:
50 ml Ciociosanu Grapefruit,
30 ml wódki,
40 ml soku z cytryny,
30 ml syropu pomarańczowego,
pestki z 1/4 owocu granatu,
kruszony lód,
kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Z granatu wyjmujemy pestki. Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy Ciociosan, wódkę, sok z cytryny, syrop i wstrząsamy energicznie. Do szklanki wsypujemy kruszony lód, wypełniając ją do połowy, dodajemy pestki granatu, dodajemy jeszcze kruszonego lodu – tak do wysokości 3/4 szklanki i wlewamy zawartość shakera.
Księżyc w nowiu
Składniki:
40 ml wódki ogórkowej,
40 ml żubrówki,
kilka listków mięty,
ćwiartka limonki,
kostki lodu,
woda gazowana do dopełnienia.
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy pokrojoną w małe kawałki limonkę i za pomocą muddlera wyciskamy sok. Dodajemy listki mięty i jeszcze raz chwilę wyciskamy. Wlewamy alkohole, mieszamy łyżką, a następnie wrzucamy lód i dopełniamy wodą gazowaną.
Więcej przepisów na: www.2drink.pl
Ewa Szymańska