Fantazyjne drinki!

Pogoda dostarcza nam coraz więcej słońca, a zarazem okazji do spotkań ze znajomymi. Jak jeszcze bardziej uatrakcyjnić zwykłe popołudnie? Naszą propozycją są kolorowe, orzeźwiające drinki!

www.infusioneliquid.com

Six Cycle

Składniki:

90 ml białego rumu,

40 ml likieru maraschino,

150 ml soku pomarańczowego,

ok. 1 łyżka grenadiny,

20 ml likieru Blue Curacao,

150 ml wina musującego/szampana.

Przygotowanie:

W shakerze (bez kostek lodu – to ważne) wstrząsamy rum, likier maraschino oraz sok pomarańczowy. Wlewamy do szklanki. Dodajemy grenadinę, która osiądzie na dnie. W czystej szklance lub dzbanku mieszamy likier Blue Curacao oraz wino musujące – oba składniki wlewamy do naczynia i mieszamy je delikatnie łyżką.

Szampan zabarwiony na niebiesko wlewamy delikatnie do szklanki – najlepiej robić to po łyżce odwróconej do góry nogami, przy ściance szklanki, żeby utworzyły się warstwy, a napoje nie połączyły ze sobą.

Do dekoracji używamy pomarańczy, cytrynki, karamboli i wisienki koktajlowej.

Peach Morning Cocktail

Składniki (na 2 drinki):

2 połówki brzoskwini z puszki,

2×40 ml rumu,

200 ml soku żurawinowego,

kilkanaście kostek lodu.

Przygotowanie:

Do blendera z funkcją kruszenia wrzucamy połowę lodu, brzoskwinię pokrojoną w ćwiartki, dolewamy 40 ml soku i miksujemy, aż lód się rozdrobni (powinien być albo bardzo drobno pokruszony, albo wręcz taki lodowy miał). Przelewamy do dużej szklanki lub kieliszka koktajlowego, wypełniając naczynie do połowy. Wstawiamy do zamrażalnika na chwilę i przygotowujemy drugą część drinka. Do blendera wlewamy 40 ml rumu, sok żurawinowy i dodajemy resztę lodu. Miksujemy. Wlewamy do szklanki, ostrożnie, żeby utworzyć drugą warstwę. Podajemy ze słomką i dekoracją z wisienki koktajlowej i pomarańczy lub karamboli.

Mojito z grejpfrutem

Składniki:

40 ml rumu,

połówka limonki,

plaster czerwonego grejpfruta,

2 łyżeczki brązowego cukru,

kilka listków mięty,

kruszony lód,

Sprite do dopełnienia.

Przygotowanie:

Limonkę kroimy na małe kawałki, plaster grejpfruta na sześć części, wrzucamy wszystko do szklanki, zasypujemy cukrem, dodajemy miętę i ugniatamy, żeby owoce puściły sok. Dodajemy rum, kruszony lód, mieszamy delikatnie rozgniecionymi limonkami i miętą, a na koniec dopełniamy Spritem lub 7upem.

Granatina

Składniki:

50 ml Ciociosanu Grapefruit,

30 ml wódki,

40 ml soku z cytryny,

30 ml syropu pomarańczowego,

pestki z 1/4 owocu granatu,

kruszony lód,

kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

Z granatu wyjmujemy pestki. Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy Ciociosan, wódkę, sok z cytryny, syrop i wstrząsamy energicznie. Do szklanki wsypujemy kruszony lód, wypełniając ją do połowy, dodajemy pestki granatu, dodajemy jeszcze kruszonego lodu – tak do wysokości 3/4 szklanki i wlewamy zawartość shakera.

Księżyc w nowiu

Składniki:

40 ml wódki ogórkowej,

40 ml żubrówki,

kilka listków mięty,

ćwiartka limonki,

kostki lodu,

woda gazowana do dopełnienia.

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucamy pokrojoną w małe kawałki limonkę i za pomocą muddlera wyciskamy sok. Dodajemy listki mięty i jeszcze raz chwilę wyciskamy. Wlewamy alkohole, mieszamy łyżką, a następnie wrzucamy lód i dopełniamy wodą gazowaną.

Więcej przepisów na: www.2drink.pl

Ewa Szymańska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ