Trzy pomysły na… łososia!

ID-100148263Wspaniale smakuje i świetnie wygląda na talerzu. Dodatkowo jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Mowa o łososiu, którego możemy przygotowywać na setki sposobów.

Łosoś zawiera przede wszystkim cenne kwasy omega-3 i omega-6, które wpływają korzystnie na pracę stawów, mózgu i serca. Co więcej, zawiera witaminę B – poprawia wygląd skóry, narząd wzroku, układ nerwowy i metabolizm, A i E – poprawiają kondycję włosów, paznokci i niwelują zmarszczki, oraz D – wzmacnia układ kostny.

Łososia można przygotować według najróżniejszych przepisów. Każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Oto trzy przykłady smacznych dań, w których główną rolę gra łosoś.

Łosoś w sosie z białej czekolady:

Składniki: filet z łososia (ok. 700g), łyżka oleju i masła, łyżka mąki, szklanka bulionu warzywnego, sok z 1 cytryny, pół tabliczki białej czekolady, pieprz kolorowy i czarny, sól, warzywa do podania: groszek cukrowy, fasolka szparagowa, cukinia.

Przygotowanie: Masło roztop w rondelku i mieszamy z mąką. Zasmażkę rozprowadź bulionem, dodaj sok z cytryny, i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Połam czekoladę na kostki, wrzuć i mieszaj aż do rozpuszczenia. Filet kroimy na cztery części i skrapiamy olejem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Patelnię grillową wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej i smaż łososia około 5 minut na jednej stronie. Możesz również (zamiast patelni grillowej) usmażyć łososia na niewielkiej ilości oleju lub upiec w piekarniku. Gotową rybę polewamy sosem, podajemy z warzywami (najlepiej gotowanymi).

Sałatka z wędzonym łososiem norweskim, mango, słonecznikiem i sosem miodowo-musztardowym:

Składniki: 1 opakowanie dowolnego mixu sałat (lub zwykła sałata masłowa), 200g wędzonego łososia, 2 dojrzałe mango, 75g ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, półtorej łyżeczki musztardy, sok z połówki cytryny, sól i pieprz.

Przygotowanie: Wkładamy sałatę do dużej miski. Mango myjemy i obieramy ze skórki. Następnie też obieramy owoc, tak aby powstały cienkie paski, które rozkładamy na sałacie. Łososia kroimy na średnie kawałki i też umieszczamy w misce. Do przygotowania sosu, wszystkie pozostałe składniki z przyprawami miksujemy blenderem. Dodajemy do sałaty. Na koniec posypujemy wszystko uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

Zupa łososiowa:ID-10074717

Składniki: 200g wędzonego łososia, 750ml bulionu warzywnego, 250ml mleka, 2 duże ziemniaki, pół pora, łyżka masła, bułka, koperek, sól i pieprz.

Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Umytego pora kroimy w krążki. W garnku rozpuszczamy masło, dusimy na nim pora do miękkości. Następnie dodajemy ziemniaki i całość zalewamy bulionem. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, czekamy chwilę i dodajemy szklankę mleka. Zupę znów miksujemy. Dodajemy bułkę, rozdrobnioną na kawałki – czekamy, aby wchłonęła jak najwięcej płynu. Kolejny raz miksujemy. Całość doprawiamy przyprawami i posypujemy koperkiem.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ