przekaski 1 life4style

Pomysły na letnie przekąski!

Maj to miesiąc, w którym powoli zaczynamy czuć już wakacje. Długie dni zachęcają do aktywnego trybu życia, a organizm regeneruje się znacznie szybciej, niż zimą. To również okres, w którym możemy nacieszyć się sezonowymi owocami, a podstawę menu stają się lekkie obiady i pożywne, zimne przekąski, które w tym sezonie jemy tylko i wyłącznie w otoczeniu natury!

Źródło: materiały prasowe

Ciepłe dni w ogrodzie

Poranne promienie słońca i lekko zroszona trawa, to idealny krajobraz na letnie śniadanie w ogrodzie.  Świeży szczypiorek, rzodkiewka i pomidory będą bazą do stworzenia pożywnych kanapek. W tym sezonie stawiamy na domowej roboty dżemy i konfitury, a chutney’e z cebuli czy marchewki świetnie dopełnią poranne, ostre smaki. Alternatywą dla wytrawnych smaków będą bułeczki mleczne. Jedzone w  towarzystwie jogurtu i owoców sezonowych, takich jak truskawki czy borówki, będą idealne do porannej kawy. Lato sprzyja również dietom, kiedy to przed wakacyjnym szaleństwem oddajemy się ostatnim przygotowaniom. To sprawia, że ograniczamy potrawy bogatych w tłuszcze. Wszystko po to, aby mieć smukłą sylwetkę. W jej zachowaniu, pomogą na pewno przyrządzane rozsądnie, letnie obiady. Chłodnik czy lekkie zupy krem śmiało zastąpią tradycyjną, domową zupę, a jedzone w towarzystwie zielonej przyrody – będą miło wspominane podczas zimowych wieczorów.

Lato w mieście

Życie w mieście również nie musi być pozbawione obcowania z naturą! Wystarczy tylko balkon i odrobina kreatywności, aby przemienić go w oazę spokoju i relaksu. Dużo świec, lampek oraz kwiatów a do tego drewniane krzesła i stolik pozwolą zbudować nietuzinkowy klimat idealny na spotkania z przyjaciółmi, których możemy niejednokrotnie zaskoczyć kulinarnie podczas ich wizyty. Pieczywo do odpieku od, będzie idealnym dopełnieniem każdej kolacji, a w towarzystwie wielowarzywnej sałatki lub carpaccio z buraków czy pomarańczy będą pomysłem na dietetyczne i pełne energii dania.

Jak przygotować carpaccio z buraka?

 Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

– 1 spory burak

– 4 orzechy włoskie

– 1 łyżka mascarpone

– kilka listków świeżej mięty

– balsamico

– kilka łyżek sosu winegret

– 1 łyżka cukru

– suszona natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraka w skórce nakłuwamy widelcem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, aby się nie spaliły. Upieczonego i ostudzonego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy buraki na talerzu i przyprawiamy  kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość posypujemy listkami świeżej mięty.

__________________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ