Pomysły na zdrowe śniadanie
Wielu z nas zaniedbuje śniadanie, o którym wszyscy mówią, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Decyzja pomiędzy spędzeniem kilku dodatkowych minut w łóżku, a zjedzeniem bogatego w witaminy śniadania, przeważnie zostaje rozstrzygnięta na korzyść pierwszej opcji. Postarajmy się chociaż w trakcie weekendu zrobić sobie prawdziwą ucztę, która jednocześnie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Budyniowa owsianka z kiwi i czekoladą
Składniki:
100 ml mleka 1,5 %
3 łyżki płatków owsianych
¾ opakowania budyniu śmietankowego
3 kiwi
4 kostki czekolady gorzkiej
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Wlej mleko do rondelka, dodaj płatki owsiane i zagotuj. Zimną wodę, budyniowy proszek oraz cukier połącz i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Powstałą mieszankę przelej do rondelka z mlekiem. Gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut i mieszaj. Kiedy będzie gotowe, zawartość rondelka przelej do miseczki. Pokrój kiwi i ułóż je na wierzchu, a całość posyp startą czekoladą i ozdób listkami mięty.
Źródło: http://www.tysiagotuje.pl
Bułeczki pekanowo-karobowe
Składniki na ciasto:
2 duże łyżki suchych drożdży
1 szklanka wody
1 duża łyżka brązowego cukru
1 duża łyżka wanilii
¼ szklanki oleju
3 szklanki mąki z miękkiej pszenicy (można też użyć 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału i 1,5 szklanki mąki białej)
1 szklanka posiekanych orzechów pekanowych
3 duże łyżki miodu lub syropu z agavy
Składniki na polewę:
½ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki karobu w proszku
1 łyżka miodu lub syropu z agavy
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Drożdże oraz brązowy cukier rozpuść w ciepłej wodzie. Poczekaj kilka minut, a następnie dodaj resztę składników. Mieszaj przez chwilę i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Jego objętość powinna się podwoić. Kiedy to się stanie, wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość ok, 1,5 cm. Rozwałkowane ciasto posyp orzechami i polej miodem albo syropem. Zwiń je w rulonik, tak aby orzechy znalazły się w środku. Potem pokrój go na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułóż je na blasze. Po raz kolejny pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno jeszcze raz podwoić objętość. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Piecz bułeczki ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do wystygnięcia. Zacznij przygotowywać polewę. Wszystkie składniki podgrzej w rondelku, aż do momentu, kiedy się rozpuszczą. Polej polewą bułeczki i poczekaj aż masa zastygnie. Na koniec posyp posiekanymi orzechami pekanowymi.
Źródło: http://zdrowienatalerzu.pl
Bezglutenowe placuszki amarantusowe z bananem
Składniki:
szklanka mąki z amarantusa 130 g
2 jajka
150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
2 banany 250 g
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banany pokrój i zmiksuj je blenderem. Następnie dodaj jajka, mleko oraz mąkę z amarantusa. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Smaż niewielkie placuszki bez dodatku tłuszczu, aż do momentu, kiedy staną się rumiane.
Źródło: http://dietetyczne-przepisy.net
Muffin na maślance
Składniki na 2 muffiny o średnicy ok. 5 cm:
8 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
½ szklanki maślanki
1 jajo
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wybrane dodatki (miód, owoce)
Przygotowanie:
Masło roztop w rondelku i odstaw żeby ostygło. Do miski przesyp mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Maślankę oraz jajko dodaj do roztopionego masła i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj suche składniki i mieszaj dopóki się dobrze nie połączą. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kokilki posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przelej ciasto do ¾ wysokości naczynia. Piecz przez ok. 15-20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło: http://www.tysiagotuje.p
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.