Szparagi w roli głównej
To już ostatni moment by nacieszyć się smakiem szparagów. Warzywa te pojawiają się na targowiskach wraz z początkiem maja i znikają zaledwie po kilku tygodniach – na początku lipca. Szparagi są bardzo smaczne i mogą przyczynić się do powstania wielu wyśmienitych dań. Warto wykorzystać je do przygotowania romantycznej kolacji, gdyż są uznawane za wspaniały afrodyzjak. Zobacz propozycje na wykorzystanie ich w codziennym menu!
Krem z białych szparagów i babeczki z kozim serem
Składniki krem:
– pół litra wywaru drobiowego,
– pęk białych szparagów,
– 150 ml śmietany kremówki,
– 30 g masła,
– łyżka mąki,
– pieprz,
– sól,
– gałka muszkatołowa
Składniki babeczki:
– 2 jajka,
– łyżka majonezu,
– 3 łyżki mąki,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżki startego żółtego sera,
– 200 g koziego twarożku,
– czerwony pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Obierz szparagi ze skórki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w wywarze drobiowym. Następnie zmiksuj gotowe szparagi z wywarem na gładką masę. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę. Powstałą w ten sposób zasmażkę zagęść zupę, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
2. Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka. W misce delikatnie wymieszaj majonez, starty żółty ser, żółtka oraz ubitą pianę z białek, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie przełóż do małych foremek i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150oC. Po wyjęciu udekoruj kozim serkiem i czerwonym pieprzem. Krem ze szparagów podawaj z pianą z ubitej na ciepło śmietanki. Smacznego!
Szparagi w cieście pietruszkowym z boczkiem
Składniki:
– 10 szparagów,
– ¾ szklanki mąki,
– jajko,
– pół szklanki mleka,
– pęczek pietruszki,
– sól,
– pieprz,
– cukier,
– 10 dkg wędzonego boczku
– masło klarowane.
Sposób przygotowania:
Pokrój pietruszkę, przełóż do wysokiego pojemnika. Następnie dodaj mleko, mąkę, sól, pieprz i jajko. Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
Obierz szparagi i gotuj je w wodzie z dodatkiem cukru i soli aż nabiorą miękkości. Uważaj by się nie rozgotowały.
Wędzony boczek pokrój i podsmaż na patelni.
Wyjmij z lodówki pojemnik w którym jest ciasto i wylej na głęboki talerz. Zanurz w masie ugotowane szparagi. Rozgrzej na patelni masło. Podsmaż z każdej strony. Podawaj szparagi z boczkiem.
Migdałowa tarta ze szparagami
Składniki ciasto:
– 200 g mąki pszennej,
– 50 g migdałów,
– 2 żółtka,
– sól,
– 150 g masła,
– 2 łyżki wody.
Składniki farsz:
– 5 szparagów białych,
– 12 szparagów zielonych,
–100 g sera feta,
– 4 łyżki jogurtu greckiego,
– 2 ziemniaki,
– 2 jajka,
– 1/3 gałki muszkatołowej,
– sól,
– pieprz,
– 6 gałązek koperku,
– kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone ziemniaki, żółtka, sól, gałkę muszkatołową i tarte migdały. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto. Ciasto zostawi w lodówce na godzinę.
Posmaruj masłem formę do tarty o średnicy 25 cm. Rozwałkuj ciasto i przełóż do formy. Nagrzej piekarnik do temperatury 190oC i piecz ciasto przez 20 min.
Zmiksuj jajka, ser feta oraz ugotowane ziemniaki. Przypraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj koperek.
Nadzienie jaja ser feta ziemniaki zmiksowane ugotowane
Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.
Na wystudzonym spodzie tarty ułóż ugotowane szparagi i wylej na nie wcześniej przyrządzoną masę. Włóż tartę ponownie do piekarnika nagrzanego na 180oC i wyjmij po 30 minutach. Gotowe!
źródło: gotujemy.pl
_______________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.