Domowe pasty kanapkowe
Pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie posiłków. Mogą być przygotowane nawet z „lodówkowych” resztek produktów spożywczych, dlatego przez wielu uznawane są za domowy recykling żywności.
Pasta z cukinii
Składniki:
1 cukinia, 3 średnie cebule, mały kawałek ostrej papryczki, oliwa z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka curry, sól i pieprz,
Sposób przyrządzenia
Cebulę pokrój w drobną w kosteczkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Obierz cukinię i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś aż wszystko będzie miękkie. Sok powinien odparować, a całość nabrać konsystencji pasty. Na koniec doprawi do smaku.
Pasta z makreli i twarogu
Składniki:
200g twarogu, 1 mała makrela, połowa czerwonej papryki, pół cebuli, ząbek czosnku, szczypiorek, łyżka jogurtu, łyżeczka sezamu, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Rozgnieć ser widelcem i dodaj jogurt. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podobnie postąp z czosnkiem i papryką. Makrelę oczyść z ości i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj sezam i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasta z czerwonej soczewicy
Składniki:
czerwona soczewica, kilka ząbków czosnku, mała papryczka chilli, natka pietruszki, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Soczewicę gotuj 15-20 minut do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek i papryczkę chilli. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Smacznego!
Źródło: blox.pl, zmiksowani.pl
Paulina Rożej