Przepisy na far
Far to rodzaj ciasta, które wywodzi się z Francji. Występuje zarówno w słodkiej, jak i słonej wersji. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga dużego nakładu pracy, a gwarantuje niesamowite doznania dla podniebienia.
Far z figami i surową szynką
Składniki:
10 dag mąki, 5 jajek, 500 ml słodkiej śmietany, 10 dag parmezanu, 15 dag surowej szynki, 4 figi, łyżka masła, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ubij jajka, a następnie wymieszaj z mąką i śmietaną. Dodaj parmezan i pokrojoną na cienkie paski szynkę, przypraw solą i pieprzem. Umyj figi i rozkrój każdą na cztery części. Rozłóż je równomiernie na dużej, wysmarowanej masłem blasze, a następnie wylej ciasto. Piecz ok. 30 minut.
Far z tuńczykiem i cebulą
Składniki:
10 dag mąki, 5 jajek, 500 ml słodkiej śmietany, 4 cebule, puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki), 10 dag żółtego sera, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Obierz i pokrój cebulę, następnie obsmaż ją na oliwie i dopraw do smaku. W oddzielnym naczyniu ubij jajka i wymieszaj je z mąką i śmietaną. Dodaj smażoną cebulę i tuńczyka oraz sól i pieprz. Wylej ciasto na dużą posmarowaną masłem blachę. Piecz ok. 30 minut.
Far z jabłkami i cynamonem
Składniki:
5 jajek, 1 litr mleka, 25 dag mąki, 25 dag cukru, 4 jabłka, 2 łyżeczki cynamonu, 10 dag płatków migdałowych, łyżka masła.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Obierz i pokrój jabłka na osiem części, a następnie posyp je cynamonem. W dużym naczyniu utrzyj jajka z cukrem i dodaj mąkę. Całość dobrze wymieszaj. W uzyskanej masie rozprowadź pół litra mleka. Jeśli ciasto nie ma grudek, dodaj pozostałą część mleka. Jabłka rozłóż równomiernie na dużej, wysmarowanej masłem blasze, a następnie wylej ciasto. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 45 minut. Jeśli Twoim zdaniem ciasto sprawia wrażenie suchego, możesz skrócić czas pieczenia.
Far z rodzynkami i rumem
Składniki:
5 jajek, 1 litr mleka, 25 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag rodzynek, 3 łyżki miodu, kieliszek rumu, łyżka masła.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Rodzynki zalej miodem. W dużym naczyniu utrzyj jajka z cukrem i dodaj mąkę. Całość dobrze wymieszaj. W uzyskanej masie rozprowadź pół litra mleka. Gdy ciasto pozbawione będzie grudek, dodaj resztę mleka. Wylej ciasto na dużą posmarowaną masłem blachę. Piecz ok. 45 minut. Jeśli według Ciebie ciasto jest suche, możesz skrócić czas pieczenia.
Paulina Rożej