3 przepisy na obiad do 500 kcal
Spaghetti alla putanesca
Składniki:
- słoiczek anchois (40 g)
- 80 g czarnych oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chili
- 40 g kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów z puszki
- 350 g spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
Wykonanie:
Anchois odsączamy i kroimy, następnie odsączamy również kapary. Kroimy oliwki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, chili w krążki.
Spaghetti gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, żeby było al dente.
Rozgrzewamy oliwę w rondelku i przesmażamy na niej cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy anchois i chili, przesmażając jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory i kapary. Całość gotujemy 5-10 minut.
Siekamy pietruszkę. Nasz sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W zależności od preferencji, spaghetti można wymieszać z sosem przed lub po podaniu. Danie na koniec ozdabiamy pietruszką.
Wartość kaloryczna 1 porcji : 450 kcal