3 przepisy na obiad do 500 kcal

Spaghetti alla putanesca

Składniki:fit 2 life4style

  • słoiczek anchois (40 g)
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 40 g kaparów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 350 g spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki

Wykonanie:

Anchois odsączamy i kroimy, następnie odsączamy również kapary. Kroimy oliwki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, chili w krążki.

Spaghetti gotujemy w osobnym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, żeby było al dente.

Rozgrzewamy oliwę w rondelku i przesmażamy na niej cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy anchois i chili, przesmażając jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory i kapary. Całość gotujemy 5-10 minut.

Siekamy pietruszkę. Nasz sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W zależności od preferencji, spaghetti można wymieszać z sosem przed lub po podaniu. Danie na koniec ozdabiamy pietruszką.

Wartość kaloryczna 1 porcji : 450 kcal

ZOSTAW ODPOWIEDŹ