Zdrowie płynące z kasz!

Kasze od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej, którą zawdzięczają zawartości wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Dostępnych jest wiele rodzajów kasz, a każdą z nich wyróżnia inny typ właściwości prozdrowotnych.

www.kakprosto.ru

Kasza jęczmienna

Największym powodzeniem cieszy się kasza jęczmienna. Ze względu na stopień rozdrobnienia dzieli się ją na: drobną, średnią, grubą, perlistą oraz pęczak. Kasze te wspomagają procesy trawienne, ponieważ są bogate w błonnik. Poprawiają wygląd skóry, rozszerzają naczynia krwionośne i mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, a to wszystko za sprawą zawartej w nich witaminy PP, czyli niacyny.

Kasza gryczana

Kasza pozyskiwana z ziaren gryki. Ze względu na swoje prozdrowotne działanie uważana jest za królową kasz. Charakteryzuje się zawartością białka o bardzo dobrej jakości, ponieważ w jej składzie występują duże ilości lizyny i tryptofanu. Należą one do aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez organizm, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Od pozostałych kasz odróżnia ją brak zakwaszającego działania. Jest bogata w kwas foliowy, potas, fosfor, magnez , mangan oraz cynk. Najważniejszą właściwością kaszy gryczanej jest obniżanie ciśnienia krwi, ale stosowana jest również przy dolegliwościach jelit oraz układu krwionośnego.

Kasza jaglana

Produkowana z nasion prosa, kasza jaglana jest najstarszą ze znanych kasz. Słynie ze swej lekkostrawności. Poza tym, podobnie jak kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie bezglutenowej. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak miedź i żelazo.

Kasza kukurydziana

Białko zawarte w tej kaszy nie posiada wysokiej wartości odżywczej, ale nie powoduje występowania reakcji alergicznych. W związku z tym wykorzystywana jest w żywieniu niemowląt. Zawiera także duże ilości witamin A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa na prawidłową pracę serca.

Kasza kuskus

Kasza, która otrzymywana jest twardej pszenicy durum. Pomimo tego, że nie zawiera błonnika, jest lekkostrawna i jednocześnie sycąca. Wartość odżywcza tej kaszy nie jest imponująca, w związku z niewielką zawartością składników mineralnych i witamin. Braki te równoważone są bogactwem innych jej składników, takich jak białko i węglowodany. Kasza kuskus stanowi źródło energii dla naszego organizmu.

Kasza manna

Kasza manna to nic innego jak drobna kasza pszenna, czyli grysik. Słynie z dużej zawartości jodu. Chociaż witamin, składników mineralnych i błonnika jest w niej niewiele, cechuje ją ogromna łatwostrawność. Spożycie kaszy manny zalecane dla osób ze schorzeniami nerek, wątroby, trzustki oraz pęcherzyka moczowego.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ