Zbawienna moc awokado!
Awokado coraz częściej króluje w kuchni Polaków. To świetnie, ponieważ jest jednym z najzdrowszych owoców. Nie dość, że wspaniale smakuje, to zapobiega wielu chorobom i wykazuje sporo dobroczynnych właściwości dla naszej urody.
Awokado to przede wszystkim prawdziwa bomba witaminowa. Owoc w swoim miąższu zawiera witaminę E, C, A, K oraz witaminy B. Jest również bogaty w wapń, potas i żelazo. Awokado świetnie wpływa na pracę mózgu i procesy myślowe. Witamina E neutralizuje wolne rodniki i poprawia nasze samopoczucie.
Zawiera również dużą dawkę luteiny – jednego z cennych antyoksydantów, który chroni między innymi nasze oczy. Zapobiega takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Dostarcza naszemu organizmowi cennego kwasu foliowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego i poprawia metabolizm.
Spora zawartość cynku chroni mężczyzn przed późniejszymi problemami z prostatą. Spożywanie awokado zalecane jest również w przypadku chorowania na cukrzycę i problemów z układem krwionośnym. Co więcej, owoce ten jest uważany za jeden z lepszych afrodyzjaków.
Z powodzeniem możemy przygotowywać proste koktajle i sałatki na bazie awokado. Warto zastosować je również w domowej pielęgnacji, ponieważ odżywka do włosów sporządzona na bazie awokado i jogurtu naturalnego świetnie nawilża kosmyki i sprawia, że zdrowe i lśniące. Taką samą miksturę możemy nałożyć na skórę twarzy i szyi. Doda nam blasku i odżywi zmęczoną cerę.
Joanna Łuszczykiewicz