Zasmakuj w cukinii
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. W pewnych rejonach naszego kraju nazywana jest kabaczkiem. To popularne warzywo ma nie tylko wspaniały smak, ale jest niskokaloryczne. Chociażby z tego względu warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Oto najciekawsze przepisy z wykorzystaniem cukinii.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ puszki pomidorów
150 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
świeża bazylia albo kolendra
sól, pieprz, oliwa extra virgine
Przygotowanie:
Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie usuń nasiona wraz z częścią miąższu. Powinnaś pozostawić ok. ½ cm warstwy warzywa. Miąższu nie wyrzucaj. Cukinie posyp odrobiną soli i pieprzu, a na koniec skrop oliwą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Pokrój cebulę, czosnek, papryczkę oraz paprykę (w kostkę). Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy w proszku. Po ok. 2-3 minutach wrzuć na patelnię posiekaną papryczkę, paprykę oraz odłożony wcześniej miąższ. Smaż przez ok. 5 minut i mieszaj od czasu do czasu.
Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, następnie zamieszaj i gotuj przez ok. 3 minuty. W trakcie gotowania dopraw pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Potem połącz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Wypełnij farszem wydrążone cukinie, a na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe (albo pomidory), dopraw według uznania i zapiekaj przez 15 minut. Kiedy będą już upieczone, skrop oliwą extra virgine i posyp kolendrą albo bazylią.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com
Placki z tartej dyni i cukinii
Składniki:
1 szklanka startej na tarce cukinii
2 szklanki startej na tarce dyni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
1 małe jajko
kawałeczek posiekanej ostrej papryczki lub szczypta chili w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
szczypiorek
bazylia
Przygotowanie:
Obraną cukinię, dynię oraz cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) oraz szczypiorek (według uznania) i wymieszaj. Potem dodaj jajko i wymieszaj jeszcze raz. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje (po ok. 2 łyżki), rozpłaszcz je i smaż do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Na koniec posyp szczypiorkiem i bazylią. Placki można podawać np. z jogurtem naturalnym.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com
Sałatka z pieczonej cukinii i suszonych pomidorów
Składniki:
5 cukinii średniej wielkości
2 duże cebule cukrowe
12 suszonych pomidorów w oleju
½ szklanki oleju
garść świeżych liści bazylii
Składniki na sos:
4 łyżki oleju od suszonych pomidorów
3 łyżki octu winnego/balsamicznego
½ łyżki cukru
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Umytą cukinię pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebulę pokrój na ćwiartki, następnie każdą z nich zepnij wykałaczką, aby listki się nie rozdzieliły. Cukinię oraz cebulę smaż na patelni do momentu, aż ich brzegi zrobią się lekko brązowe. Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach C. Upieczone warzywa odstaw na kilka minut, aby ostygły. Cukinię pokrój w kostkę i usuń wykałaczki z cebuli. Potem podziel cząstki na piórka i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój na niezbyt grube plastry.
Aby przygotować sos, wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełóż do miski, dodaj porwane listki bazylii, polej sosem, a na koniec wymieszaj. Sałatkę dobrze jest odstawić na kilka minut przed podaniem.
Źródło: http://www.mniammniam.com
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.