Zasmakuj w cukinii

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. W pewnych rejonach naszego kraju nazywana jest kabaczkiem. To popularne warzywo ma nie tylko wspaniały smak, ale jest niskokaloryczne. Chociażby z tego względu warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Oto najciekawsze przepisy z wykorzystaniem cukinii.

footlooseandfamished.com Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

3 średniej wielkości cukinie

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ puszki pomidorów

150 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory

przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki

świeża bazylia albo kolendra

sól, pieprz, oliwa extra virgine

Przygotowanie:

Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie usuń nasiona wraz z częścią miąższu. Powinnaś pozostawić ok. ½ cm warstwy warzywa. Miąższu nie wyrzucaj. Cukinie posyp odrobiną soli i pieprzu, a na koniec skrop oliwą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Pokrój cebulę, czosnek, papryczkę oraz paprykę (w kostkę). Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy w proszku. Po ok. 2-3 minutach wrzuć na patelnię posiekaną papryczkę, paprykę oraz odłożony wcześniej miąższ. Smaż przez ok. 5 minut i mieszaj od czasu do czasu.

Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, następnie zamieszaj i gotuj przez ok. 3 minuty. W trakcie gotowania dopraw pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Potem połącz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Wypełnij farszem wydrążone cukinie, a na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe (albo pomidory), dopraw według uznania i zapiekaj przez 15 minut. Kiedy będą już upieczone, skrop oliwą extra virgine i posyp kolendrą albo bazylią.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Placki z tartej dyni i cukinii

Składniki:

1 szklanka startej na tarce cukinii

2 szklanki startej na tarce dyni

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 mała cebula

1 małe jajko

kawałeczek posiekanej ostrej papryczki lub szczypta chili w proszku

1/3 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

szczypiorek

bazylia

Przygotowanie:

Obraną cukinię, dynię oraz cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) oraz szczypiorek (według uznania) i wymieszaj. Potem dodaj jajko i wymieszaj jeszcze raz. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje (po ok. 2 łyżki), rozpłaszcz je i smaż do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Na koniec posyp szczypiorkiem i bazylią. Placki można podawać np. z jogurtem naturalnym.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Sałatka z pieczonej cukinii i suszonych pomidorów

Składniki:

5 cukinii średniej wielkości

2 duże cebule cukrowe

12 suszonych pomidorów w oleju

½ szklanki oleju

garść świeżych liści bazylii

Składniki na sos:

4 łyżki oleju od suszonych pomidorów

3 łyżki octu winnego/balsamicznego

½ łyżki cukru

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Umytą cukinię pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebulę pokrój na ćwiartki, następnie każdą z nich zepnij wykałaczką, aby listki się nie rozdzieliły. Cukinię oraz cebulę smaż na patelni do momentu, aż ich brzegi zrobią się lekko brązowe. Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach C. Upieczone warzywa odstaw na kilka minut, aby ostygły. Cukinię pokrój w kostkę i usuń wykałaczki z cebuli. Potem podziel cząstki na piórka i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój na niezbyt grube plastry.

Aby przygotować sos, wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Warzywa przełóż do miski, dodaj porwane listki bazylii, polej sosem, a na koniec wymieszaj. Sałatkę dobrze jest odstawić na kilka minut przed podaniem.

Źródło: http://www.mniammniam.com

___________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ