Potrawy z ekranu
Bridget Jones
Poczciwa Bridget z pewnością nie była mistrzem chochli. Chcąc przygotować perfekcyjny romantyczny wieczór i zaskoczyć Marca Darcy’ego, zaliczała wpadkę za wpadką. Jej zupa porowa przybrała niepokojąco niebieską barwę i na stałe weszła do grona hitów popkultury.
Składniki:
3 pory
1 marchewka
2 duże ziemniaki
½ pęczka szczypiorku
1 cebula dymki
150ml śmietany kremówki
1,5l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
Przygotowanie: Na początku należy ugotować bulion. Marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wszystkie składniki dodać do bulionu. Następnie pora pokroić w krążki, cebulę w kostkę, poddusić na maśle na patelni. Dodać do gotującego się bulionu. Gdy warzywa będą miękkie, z zupy odłożyć ziemniaki, a resztę dokładnie zmiksować. Dolać śmietankę kremówkę. Porcję ziemniaków ułożyć w misce, zalać zupą i posypać posiekanym szczypiorkiem. A co zrobić, żeby była niebieska? Aby zupa stała się niebieska Paulina Wnuk, autorka bloga „From movie to kitchen”, radzi:
– całość musimy dokładnie zmiksować
– dodać kilka kropel niebieskiego barwnika
– upiec grzanki z czerstwego chleba.