Wzmocnij odporność swojego dziecka

Każdy chce jak najlepiej dla swojego dziecka, choroba potomka to największa zmora rodziców. To od odporności zależy jak często chorują dzieci. Jak wzmacniać odporność dzieci, aby nie uległy infekcji? Dieta, odpowiednie ubranie oraz syrop czosnkowy – czyli natura przede wszystkim.

www.hunterdonhealthcare.org 

Odporność to system obronny organizmu, tarcza, która chroni przed wirusami, bakteriami i infekcją. Proces kształtowania się odporności zaczyna się już od pierwszych dni życia, wpływ na nią mają karmienie piersią, codzienne spacery oraz odpowiednie żywienie. Odporność u dzieci można jednak skutecznie zwiększać podając im witaminy i minerały, a także poprzez szczepienia.

 

Odporność możemy również wzmocnić stosując naturalne metody zapobiegania infekcjom. Już nasze babcie znały domowe sposoby przeciwdziałaniu przeziębieniom, czerpały one z natury jak najwięcej. Nasze dziecko nie musi być chore, nawet jeżeli wszyscy dookoła kichają, wystarczy odpowiednia profilaktyka. Przebywanie dziecka w przedszkolu podczas zimowego sezonu grypy jest bezpośrednim narażeniem go na chorobę. Infekcje potrafią wycieńczyć dorosłego człowieka, a na dziecko działają ze zdwojoną siłą. Nie potrzeba rewolucji, aby uniknąć infekcji, wystarczy pomóc dziecku prowadzić zdrowy tryb życia, a organizm sam obroni się przed chorobą.

 

Najważniejsze jest śniadanie, które należy zjeść godzinę po przebudzeniu, mogą to być płatki z ulubionym jogurtem lub kanapka z pełnoziarnistym pieczywem. Dzieci w typie „niejadków” na pewno chętniej sięgną po „kolorowe kanapki”: ciemne pieczywo, sałata, pomidor, ser, szynka, odrobina szczypiorku zachęcają dzieci do jedzenia. W ciągu dnia trzeba również pamiętać o odpowiednim odżywianiu organizmu naszej pociechy, gdyż potrawy silnie kaloryczne obniżają jego odporność. Znacznie korzystniejsze będzie zjedzenie ciepłej zupy warzywnej niż bezwartościowego odżywczo fast food’a, bądź zawiesistego krupniku. Organizm ogrzany od wewnątrz jest bardziej odporny, dlatego ciepłe posiłki to podstawa do zwiększenia odporności u dziecka. W jadłospisie malucha nie powinno zabraknąć chudego mięsa, nabiału, kaszy, warzyw, owoców czy ciemnego ryżu.

 

Odpowiednie ubranie to podstawa do powstrzymania ataku bakterii. Ubierajmy dzieci na cebulkę, aby uniknąć przegrzania organizmu. W okresie zimowym należy koniecznie pamiętać o zapewnieniu naszemu dziecku czapki, szalika i rękawiczek oraz odpowiednio grubej kurtki, a także butów, które nie przemakają.

 

Nie zapominajmy o utrzymywaniu odpowiedniej temperatury w pokoju malucha. Dużą rolę w życiu dziecka odgrywa sen, przyczynia się on do wzmacniania odporności. Przed położeniem dziecka spać dobrze jest wywietrzyć pokój. Wirusy i bakterie lubią ciepło i to właśnie w wysokiej temperaturze się rozmnażają.

 

Idealnym sposobem na wzmocnienie odporności u dzieci jest podawanie im codziennie łyżeczki domowego syropu z czosnku. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i jest sprawdzonym naturalnym antybiotykiem.

Skład syropu:

– 2 główki czosnku,

– 6 łyżek miodu,

– 3 cytryny,

– litr przegotowanej schłodzonej wody.

Sposób przygotowania syropu:

Miód należy rozpuścić wieczorem w letniej wodzie (gorąca pozbawiłaby go cennych wartości). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sokiem z 3 cytryn. Całość zalać litrem przegotowanej schłodzonej wody. Przelać do butelek i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce.

Agata Kisło

ZOSTAW ODPOWIEDŹ