Kieliszki. Poradnik świąteczno-sylwestrowy
Święta Bożego Narodzenia i sylwester to czas wyjątkowych spotkań z rodziną i przyjaciółmi, które najczęściej przebiegają zgodnie z zasadą „nieważne gdzie, ważne z kim”. Rzadko skupiamy się na takich drobnostkach, jak dobór kieliszków, których używamy, częstując gości. Mimo to, nawet w tak mało istotnej dziedzinie funkcjonują reguły, których warto przestrzegać.
Zacznijmy od delikatniejszych trunków, po które prawdopodobnie zdarzy nam się sięgnąć podczas kolacji wigilijnej i świątecznych obiadów.
Wino
Czerwone pijemy w kieliszkach o szerokiej czaszy, dzięki której wino szybko zaczyna oddychać i uwalniać swój aromat, co poprawia jego smak podczas konsumpcji.
Do win białych proponuje się zazwyczaj kieliszki o węższej czaszy ze względu na to, iż ich bukiet nie jest tak bogaty, jak win czerwonych i podczas degustacji powinien trafiać bezpośrednio do nosa, aby wzbogacać walory smakowe.
Wina deserowe i aperitif podaje się w kieliszkach przypominających te do wina czerwonego, ale nieco mniejszych. Pamiętajmy, żeby pijąc wino, trzymać kieliszek za nóżkę. Trzymając za czaszę niepotrzebnie je ogrzewamy.
Koniak, brandy
Te wykwintne alkohole, podobnie jak czerwone wino, potrzebują dużo miejsca na uwolnienie swoich aromatów, dlatego serwujemy je w szkle na niskiej nóżce o odpowiednio szerokiej czaszy, które wypełniamy prawie przy samym dnie (20-40ml). W przeciwieństwie do win i szampanów, koniak i brandy lubią ciepło, dlatego pijąc je trzymamy kieliszki za czaszę lekko podgrzewając trunek i dodatkowo uwalniając jego bukiet aromatów.
Likiery
Kieliszki do likierów są podobne kształtem do kieliszków do wódki, z tym, że bardziej wysmuklone i zazwyczaj na dłuższej nóżce.
Wina musujące, szampan
Smukłe, zwężające się ku górze kieliszki do szampana i win musujących zwane fletami zapobiegają nazbyt szybkiemu ulatnianiu się dwutlenku węgla z napoju. Służą również jego odpowiedniej prezentacji. Powinniśmy je trzymać za nóżkę, żeby podobnie jak w przypadku wina nie ogrzewać trunku.
Whisky
Whisky rozlewamy do szklanek w kształcie walca o grubym dnie (tzw. old-fashioned). Można w nich podawać również inne alkohole i koktajle na lodzie.
Wódka
Do wódek stosuje się niewielkie kieliszki (30-60ml). Mogą być na nóżce lub mieć lekko pogrubione dno.
Jak widzimy większość zasad ma swoje uzasadnienie praktyczne i nie wzięła się znikąd. Jeśli zatem będziemy mieli okazję degustować nowe alkohole lub smakować te, które już znamy, warto skupić się na detalach, a być może odkryjemy nowe doznania smakowe i zapachowe. Kieliszki to również świetny pomysł na świąteczny prezent.
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.