Trzy pomysły na.. szpinak!
To zielone warzywo często jest niedoceniane w polskiej kuchni. Szpinak bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm, a przygotowane z nim dania są aromatyczne i smaczne! Ponad to, możemy go przygotować na wiele różnych sposobów. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy.
Polecany jest świeży, jak i mrożony, gdyż nie traci wtedy cennych składników. Zawiera bardzo dużo soli mineralnych, magnezu i fosforu. To prawdziwa skarbnica żelaza i witaminy C. ponad to, działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej, a zawarta w nim luteina ogranicza procesy starzenia wzroku.
Lasagne ze szpinakiem i cukinią
Składniki: 9 plastrów ciasta lasagne, szpinak (400g), 2 żółtka, 1 średnia cukinia, ser camembert (100g), 3 łyżki śmietanki kremowej 30%, parmezan (30g), 1 łyżka mascarpone, oliwa, przyprawy do smaku.
Wykonanie: Do gotującej, osolonej wody w garnku włożyć plastry ciasta i gotować około 2 minuty. Następnie wyjąć i rozłożyć płaty lasagne na ściereczce lub blacie. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką oliwy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Szpinak opłukać, a następnie podgrzewać go na patelni i mieszać około pół minuty. Zdjąć z patelni i odcisnąć na sicie. Posiekać go na małe kawałki i ponownie włożyć na patelnię. Dodać ser mascarpone i żółtka, wymieszać i doprawić. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki.
Na dnie naczynia ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym ułożyć po około 3-4 plasterki cukinii, skropić oliwą i posypać pieprzem. Rozłożyć połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odłożyć na wierzch). Położyć kolejne 3 płaty ciasta, cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykryć pozostałym makaronem i ułożyć plasterki cukinii, posypać pieprzem. Na patelnię wlać 3 łyżki śmietanki kremowej i dodać odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewać mieszając aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polać po lasagne. Wierzch posypać tartym parmezanem i wstawić bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut.
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki: świeży szpinak (150g), 1 łyżka masła, ser śmietankowy (250g), 2 łyżki mascarpone, 3-4 łyżki startego parmezanu, 1 jajko, 1 żółtko, kolendra, sok z limonki, przyprawy.
Wykonanie: Usmażyć cienkie naleśniki. Szpinak opłukać, odcisnąć w dłoniach z wody, grubo posiekać. Włożyć na patelnię z roztopionym masłem i podgrzewać przez kilkanaście sekund, do momentu aż zacznie więdnąć. Przełożyć do miski, dodać ser uprzednio rozdrobniony widelcem i połączony z mascarpone. Do miski dodać jeszcze parmezan, jajko, żółtko, kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać lub zwijać w rulony. Podgrzać na bardzo małym ogniu, na niewielkiej ilości masła, tak aby naleśniki się zrumieniły. Naleśniki podawać ze śmietaną, posypując kolendrą, skrapiając sokiem z limonki.
Koktajl ze szpinaku i mango
Składniki: szpinak sałatkowy o drobnych liściach (120g), 1 szklanka liści mięty, 1 dojrzałe mango, sok jabłkowy lub woda mineralna, lód do podania.
Wykonanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango (obrane i pokrojone w kostki) i miętą. Wlać pół szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć kostki lodu, wlać koktajl i podawać.
Joanna Łuszczykiewicz