Soczewica na 3 sposoby

Soczewica przez wielu z nas jest niedoceniania, a szkoda, bo ma wiele odżywczych składników, co za tym idzie, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ta niepozorna roślina jest źródłem potasu, białka, a także kwasu foliowego. Jest uprawiana głównie w Turcji, Kanadzie, Indiach i Stanach Zjednoczonych. Należy do gatunku roślin jednorocznych. Możemy wymienić kilka jej rodzajów. Dziś zajmiemy się zieloną soczewicą.

Fot.pixabay.comPasta z zielonej soczewicy i włoskich orzechów

Składniki:

100 g mielonych orzechów włoskich

1 szklanka ugotowanej soczewicy

1 cebula

3 łyżki oleju lnianego

2 łyżki masła klarowanego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w kostkę, a następnie podsmaż na klarownym maśle. Potem połącz wraz z soczewicą, orzechami, lnianym olejem oraz przyprawami. Zmiksuj całość blenderem. Gotowe!

Źródło: http://zwegowani.pl

Pasztet z soczewicy i marchewki

Składniki:

300 g soczewicy

3 ząbki czosnku

500 g marchewki

2 jajka

6-7 łyżek startego, żółtego sera

zioła prowansalskie

mielony kminek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Po obraniu gotuj marchewkę przez kilka minut, ale nie do zupełnej miękkości. Powinna być lekko twarda. Tak przygotowaną zetrzyj na tarce o małych oczkach. Soczewicę opłucz wodą, zalej wrzątkiem i gotuj z masłem (pół łyżki). Połącz marchew z soczewicą. Dodaj jajka, rozdrobnione ząbki czosnku oraz połową przygotowanego, startego sera. Dopraw wszystko przyprawami. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i przełóż do niego warzywną masę. Całość polej resztą roztopionego masła, a na koniec posyp żółtym serem, który Ci pozostał. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. Pasztet można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: http://zwegowani.pl

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

125 g zielonej soczewicy

1 starta marchew

1 posiekana cebula

600 ml bulionu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 zmiażdżone ząbki czosnku

pół łyżeczki kolendry

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj marchewkę oraz cebulę. Podduś warzywa do miękkości. Następnie dodaj czosnek oraz soczewicę. Duś całość przez kolejne 5 minut. Potem wlej bulion. Po zagotowaniu trzymaj zupę na ogniu pod przykryciem jeszcze przez 40-45 minut, do momentu aż soczewica będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem oraz kolendrą. Gotowe!

Źródło: http://durszlak.pl

___________________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ