Pomysły na proste, wiosenne dania!
Już jutro przywitamy kalendarzową wiosnę! Warto wziąć to pod uwagę i pomyśleć o wprowadzeniu do swojego jadłospisu zdrowych, typowo wiosennych dań. Dzięki nim nie tylko poprawimy samopoczucie, ale również unikniemy zbędnych kilogramów.
Sałatka z fenkuła, awokado i pomarańczy
Składniki: 2 awokado, 2 pomarańcze, 1 opakowanie rukoli, garść kiełków pszenicy, garść pestek dyni, 2 łyżki orzeszków piniowych, nieduża, czerwona cebula, 1 mały fenkuł, pół cytryny, sól oraz pieprz
Sos: ½ szklanki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Posiekaj czosnek, obierz awokado, pokrój je na cienkie plasterki i usuń pestkę. Fenkuł również pokrój na plasterki. Obierz pomarańcze, usuń przezroczystą błonę i pokrój je na cząstki, natomiast cebulę pokrój w półksiężyce. Orzeszki upraż na patelni bez dodatku żadnych olejów. Porwij w palcach kiełki oraz rukolę na drobne części. Posiekany czosnek wymieszkaj z oliwą z oliwek. Następnie połącz resztę składników, polej przygotowanym sosem, a na koniec posól i popieprz do smaku.
Źródło:http://magazyn-kuchnia.pl
Sałatka z pora
Składniki: 1 długi zielony ogórek, 4 młode pory, 1 awokado, 1 zielona papryka, 3 połówki brzoskwiń z puszki, 10 dag sera pleśniowego, garść rukoli
Sos: 3 łyżki oliwy, 50 ml (kieliszek) białego, wytrwanego wina, sok z ½ limonki, łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je na cząstki, pora i ogórka w talarki, natomiast paprykę w paski. Połącz ze sobą składniki sosu, następnie polej nim przygotowane wcześniej warzywa. Na koniec udekoruj sałatkę brzoskwiniami i posyp rozkruszonym serem. Smacznego!
Źródło:http://magazyn-kuchnia.pl
Kurczak z ricottą i szpinakiem
Składniki: 4 sztuki piersi kurczaka ze skórą, 100 g świeżego szpinaku, 150 g sera ricotta, biała część pora, 4 łyżki margaryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki Naturalnej Przyprawy do kurczaka Knorr (wersja łagodna), 1 łyżeczka mieszanki ziół, sól, pieprz
Przygotowanie: Kurczaka umyj, następnie natnij go delikatnie, formując kieszeń. Kolejno skrop mięso oliwą z oliwek, posyp mieszanką ziół oraz przyprawą Knorra. Pora pokrój na talarki, na patelni rozpuść margarynę, dodaj pora, a za chwilę szpinak (wcześniej porwij go w palcach). Uduszone warzywa wraz z rozdrobnionym serem przełóż do miski, posól i popieprz, na koniec wymieszaj. Następnie przełóż farsz do kieszeni kurczaka. Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i umieść w nim mięso, pozostałą margarynę włóż obok. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz ok. 20-25 min. Kurczaka możesz podawać ze świeżą sałatą lub innymi warzywami.
Źródło:https://www.przepisy.pl
Marta Nagórka