Nadziewane muszle makaronowe
Dania włoskie są niezwykle popularne w naszym kraju. Dzieje się tak za sprawą pysznego smaku, różnorodnych propozycji podania oraz dzięki prostocie przepisów! Prezentujemy przepis na muszle nadziewane bakłażanem, kurczakiem i kozim serem.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150g)
- pół cebuli
- 1 bakłażan
- 100g sera koziego lub gorgonzoli
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, oregano, ostra papryka, suszony estragon
- 16 muszli makaronowych
Sos:
- 1 pomidor
- 300g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
Sos:
Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.
Nadzienie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić. Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty lub do czasu aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Joanna Łuszczykiewicz, Źródło: kwestiasmaku.com