Makaroniki – zrób je sam!
Makaroniki to pyszne, słodkie ciasteczka wywodzące się z Włoch i Francji. Początkowo stanowiły pokarm biedaków, by dotrzeć w końcu na stoły najzamożniejszych władców i monarchów. Mimo wysokich wartości odżywczych i świetnego smaku, w Polsce nadal nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Czas dokonać zmian i sprawić, by makaroniki zagościły na naszych rodzimych stołach!
Makaroniki czekoladowe
Składniki:
3 białka
1 szczypta soli
180 g cukru pudru
120 g mielonych migdałów
1 łyżka gorzkiego kakao
Nadzienie czekoladowe:
130 g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
40 g śmietany 48%
85 g masła
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. W innej misce wymieszaj migdały z cukrem pudrem i kakao. Dodaj to do białek w kilku partiach, mieszając trzepaczką na gładką masę. Przelej mieszaninę do woreczka dekoratorskiego i wyciśnij po około łyżce masy wprost na przygotowaną blachę, pozostawiając odstęp między ciastkami. Odstaw na 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe: w miseczce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stop czekoladę, a następnie wmieszaj do niej śmietanę i masło. Dobrze wymieszaj i schłodź całość. Po upływie 30 minut piecz makaroniki w rozgrzanym piekarniku przez 13 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygły. Na płaską część makaroników nakładaj łyżeczkę masy czekoladowej i przykryj drugim makaronikiem. Powtórz z pozostałymi ciasteczkami.
Makaroniki z amaretto
Składniki:
2 białka
220 g cukru
1 łyżka amaretto
100 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj cukier, amaretto i migdały. Nakładaj małe porcje mieszaniny na wysmarowaną masłem blachę i odstaw na 3 godziny. Piecz w 180 C przez 15 minut.
Makaroniki kokosowe
Składniki:
4 białka
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, stale miksując. Następnie dodawaj kokos, mieszając szpatułką. Nakładaj ciasto na blachę za pomocą łyżeczki – jedna łyżeczka ciasta na jedno ciasteczko. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż kokoski się lekko przyrumienią. Lekko przestudź na blaszce, a następnie zdejmij, kiedy są jeszcze ciepłe.
Makaroniki francuskie z białą czekoladą
Składniki:
5 białek
4 łyżki cukru pudru
300 g mąki migdałowej
1½ szklanki cukru pudru
Krem:
200 g białej czekolady
5 łyżek śmietanki 18%
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, ubij sztywną pianę. Pod koniec utrwal 4 łyżkami cukru pudru. Mąkę migdałową lub zmielone migdały wymieszaj z 1 1/2 szklanki cukru pudru i ostrożnie dodaj do piany z białek. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij w odstępach 2-3 cm na blachę z pergaminem – tak, by powstały małe ciasteczka. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Uwaga: przez 9-10 minut grzałka górna i dolna, ostatnie 2-3 minuty grzałka górna i termoobieg. Po upieczeniu ciasteczka powinny być chrupiące na górze, miękkie w środku. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę. Masę, która powinna być gładka i średnio gęsta, nałóż na jedno ciasteczko, przykryj drugim i tak postępuj z wszystkimi makaronikami. Na wierzchu możesz zrobić mały kleks z czekolady. Gotowe ciasteczka włóż do lodówki, by się dobrze skleiły.
Dominika Dębicka