Makaron w różnych odsłonach

Źródło: cassiecraves.blogspot.com

Penne z sosem serowym i warzywami

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml 12% śmietany
  • 200 g sera typu roquefort
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gotować makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucić do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszować 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć 2 min. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, wrzucić pokruszone kawałki sera i gotować, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos doprawić gałką, solą i pieprzem.

Dodać odcedzone warzywa i makaron. Podawać od razu albo włożyć do plastikowego pudełka (makaron świetnie smakuje na zimno).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ