Makaron w różnych odsłonach
Penne z sosem serowym i warzywami
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Gotować makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucić do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszować 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć 2 min. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, wrzucić pokruszone kawałki sera i gotować, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos doprawić gałką, solą i pieprzem.
Dodać odcedzone warzywa i makaron. Podawać od razu albo włożyć do plastikowego pudełka (makaron świetnie smakuje na zimno).