Kuchnia w plenerze czyli dania piknikowe
Wiosna i lato to czas, w którym zaczynamy się ruszać, a weekendy spędzamy z przyjaciółmi na łonie natury. Co jeść podczas całodniowej wycieczki rowerowej albo pikniku nad rzeką? Oto kilka sprawdzonych przepisów idealnych na tę okazję.
Grzanki z szałwią do piwa: bagietka, masło i świeża szałwia
Bagietkę kroimy w cienkie, skośne kromki. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy do niego posiekana szałwię. Kromki pieczywa podsmażamy z obydwu stron na złoto. Tak przygotowane zachowają chrupkość. Po wystygnięciu wystarczy zawinąć je w papier, schować do koszyka i wyjąć podczas pikniku. Idealnie pasują do zimnego piwa. Alternatywą dla grzanek są serowe muffiny.
Muffiny serowe do piwa
2 2 szklanki mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 1 łyżeczka soli
½ łyżeczka sody
Łyżeczka kminku
Szklanka startego, żółtego sera (najlepiej ostrego w smaku)
6 łyżek stołowych oleju roślinnego
pół szklanki zsiadłego mleka
Pół szklanki zwykłego mleka
2 łyżki musztardy
1 jajko
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Osobno mieszamy wszystkie płynne, a następnie przelewamy do suchych i mieszamy (niezbyt dokładnie). Przygotowaną masę przelewamy do foremek (najlepiej silikonowych). Pieczemy przez około 20 min. Możemy podać przekrojone, posmarowane masłem.
Pieprzowe kiełbaski w cieście
8 kiełbasek pieprzowych
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Ciasto francuskie dzielimy na 24 kwadraty a każdą kiełbaskę kroimy na 3 części. Jej kawałki owijamy w kwadrat ciasta i sklejamy brzegi. Układamy szwem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 min. W 200 stopniach C z termoobiegiem – do zrumienienia ciasta.
Sałatka owocowa z białym kremem balsamico
1 czerwony i 1 żółty, wyfiletowany grejpfrut
1 wyfiletowana pomarańcza
1 melon galia
½ pęczka świeżej mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
8 posiekanych listków mięty
Z melona wyciąć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu połączyć i zmiksować, dodać posiekaną miętę. Całość doprawić do smaku wedle własnego uznania. Owoce przełożyć do miseczki, skropić sosem i udekorować świeżą miętą. Całość zabrać na piknik można w zamykanej miseczce. W gorętsze dni kompozycja powyższych owoców z miętą działa orzeźwiająco. Smacznego!
Joanna Sposób