Które pieczywo wybierać?
Coraz częściej zwracamy uwagę na prowadzenie zdrowego trybu życia. Zwiększa się również świadomość tego, że produkty zbożowe, w tym pieczywo, tworzą podstawę piramidy prawidłowego żywienia. Kiedy jednak zamierzamy przejść na dietę, w głowie pojawia się zamęt wywołany mitem, że odchudzanie nie idzie w parze ze spożywaniem chleba. Nic bardziej mylnego! Nie każde pieczywo to tylko puste kalorie. Które zatem wybierać?
Pieczywo żytnie
Pieczywem o największej wartości odżywczej jest chleb żytni, razowy i pełnoziarnisty. Wyroby te powinny stanowić nieodzowny element naszej diety, ponieważ są bogate w cenne składniki pokarmowe takie jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Pieczywo żytnie produkowane jest z mąki żytniej poddanej ukwaszeniu szczepami bakterii mlekowych, które mają udowodniony bardzo korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Ich działanie polega na wspomaganiu perystaltyki jelit, usprawnianiu procesów trawienia oraz oczyszczaniu organizmu z toksyn. Różnorodność asortymentowa na rynku wyrobów piekarniczych sprawia, że konsument może wybierać pieczywo, które jest produktem tradycyjnym z wprowadzonymi korzystnymi modyfikacjami, np. dodatkiem ziaren słonecznika, dyni, soi, siemienia lnianego, ostropestu, aronii i curry. Dodatek ziaren powoduje, że pieczywo jest bogate w dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową oraz wspomagają działanie systemu immunologicznego. Błonnik natomiast działa jak „miotełka” oczyszczająca przewód pokarmowy z toksyn, metali ciężkich, a nawet substancji rakotwórczych. Reguluje ponadto poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz zmniejsza uczucie głodu.
Pieczywo pszenne
Pieczywo pszenne jest najmniej wartościowe, ponieważ jego produkcja opiera się na wykorzystaniu jasnej mąki, która z kolei jest pozyskiwana z ziarna pozbawionego zewnętrznej warstwy okrywy owocowo-nasiennej. Uczucie sytości pojawiające się po spożyciu chleba pszennego szybko znika, gdyż jest on szybciej trawiony przez organizm. Pieczywo pszenne jest najbardziej kaloryczne, ale charakteryzuje się lekkostrawnością, dlatego jest polecane osobom z nadkwasotą i wrzodami żołądka oraz rekonwalescentom.
Pieczywo mieszane
Chleb pszenny jest pożądany ze względu na lekkostrawność, mniejsze obciążenie przewodu pokarmowego oraz walory smakowe. Przeważająca większość konsumentów jest przyzwyczajona do smaku pieczywa pszennego, ale zwiększająca się świadomość w zakresie dobroczynnego wpływu na zdrowie chleba żytniego sprawia, że wzrasta zainteresowanie pieczywem o odpowiednich proporcjach mąki pszennej i żytniej. Zostało to uwzględnione w zaleceniach żywieniowych Instytutu Żywności i Żywienia. Według nich pieczywo mieszane, u zdrowego człowieka o prawidłowym sposobie odżywiania, powinno stanowić 65% całodziennej racji pokarmowej różnych grup pieczywa.
Paulina Rożej