Krem brokułowy z Gorgonzolą

brokuły sporteuroW letnie, upalne dni zamiast objadać się obfitymi porcjami mięs i dodatków, lepiej postawić na lekką i smaczną zupę. Prezentujemy prosty przepis na krem brokułowy z Gorgonzolą!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 brokuł
  • 50 – 100 g sera Gorgonzola (bez skórki)
  • ½ filiżanki listków natki pietruszki
  • Sól morska i pieprz

Przygotowanie:

Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 2-3 szklanki świeżej wody (w zależności od wielkości brokuła), posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente.

Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola (w takiej ilości jak lubimy), z natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tego ostatniego nie żałować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu. Jeśli musimy zupę podgrzać, starajmy się jej nie zagotowywać.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ