Koktajl owocowy – sposób na upał
Zimny koktajl owocowy na gorące dni to wspaniałe orzeźwienie, które może zastąpić nawet ciężkie jedzenie. Upał bardzo często sprawia, że apetyt nie występuje tak często jak przy niższej temperaturze. Źródło odżywczych witamin i minerałów w postaci koktajlu może sprawić przyjemność wszystkim członkom rodziny dając ochłodę w doskwierający upał.
W zimnych smakołykach w mniejszym stopniu odczuwa się słodki smak, więc jeśli normalnie nie jemy zbyt słodkich owoców, przygotowując koktajl, możemy pozwolić sobie nawet na te najsłodsze.
Zwłaszcza teraz, kiedy na dobre trwa sezon owocowy, warto z tego czerpać. Niskim kosztem możemy wyczarować prawdziwie pyszne cuda, które możemy spożyć nawet będąc na diecie.
Mango + pomarańcza
Składniki:
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- Pół ananasa
- Lód
Sposób przygotowania:
Obieramy wszystkie owoce i dzielimy na cząstki. Wkładamy je razem z lodem do miksera i blenudjemy.
Truskawka z miętą
Składniki:
- Świeża mięta
- Szklanka lodu
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 80ml mleka 0,5%
- 125 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Myjemy truskawki i kroimy na mniejsze części. Siekamy miętę. Owoce razem z mlekiem, jogurtem i lodem wkładamy do miksera i blendujemy. Opcjonalnie można dodać także miętę (dla lepszego efektu orzeźwienia) – najefektywniej wygląda jako dekoracja.
Malina z miętą i białą czekoladą:
- szklanka świeżych malin
- kilka kostek białej czekolady (wedle uznania)
- kilka listków mięty
- kostki lodu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
sposób przygotowania: jak wyżej
Anna Matysek