Kalorie ukryte w owocach

Do jedzenia owoców nie trzeba nikogo przekonywać. Stanowią bogate źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzają się w formie zdrowej przekąski, co nie znaczy, że są pozbawione kalorii.

www.wholelifestyle.co.uk

Awokado

Owoc ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Należą do nich między innymi witaminy C, A i E, które słyną ze swych właściwości przeciwutleniających, a co za tym idzie hamują rozwój nowotworów. Awokado jest ponadto źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza kwasu foliowego, który przeciwdziała występowaniu wad rozwojowych płodu. Owoc ten dostarcza również potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego oraz reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie awokado pozytywnie oddziałuje na wzrok, dzięki występującym w nim dobroczynnym barwnikom – luteiny i zeaksantyny. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem. Wynika to z dużej zawartości tłuszczu w jego składzie. W 100g awokado jest ok. 160 kcal, a przeciętny owoc dostarcza przeszło 400 kcal.

Banan

Drugie miejsce pod względem kaloryczności zajmują najpopularniejsze w Polsce owoce południowe – banany. Zaledwie połówka banana, czyli 100g zawiera 95 kcal. W 100g tego owocu jest też prawie 400 mg potasu. Banany są ponadto źródłem magnezu, który odpowiada za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pierwiastek ten działa uspokajająco na organizm oraz poprawia pamięć i koncentrację. Banan bogaty jest także w błonnik pokarmowy.

Winogrona

Winogrona plasują się na trzecim miejscu na liście najbardziej kalorycznych owoców. Ich kaloryczność jest trochę mniejsza niż awokado czy bananów, ponieważ 100g tych owoców dostarcza ok. 70 kcal. Są źródłem potasu i magnezu. Zawierają również wapń i fosfor, które stanowią podstawowy budulec kości i zębów. Winogrona bogate są w cynk. Pierwiastek ten podnosi odporność, pobudza pracę trzustki oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ