Już dziś przygotuj się na tradycyjne święta, ale w zdrowym wydaniu!

Już dziś przygotuj się na tradycyjne święta, ale w zdrowym wydaniu!

Boże Narodzenie to ciężki okres dla tych, którzy dbają o dietę. Ciężko jest powstrzymać się, kiedy widzimy suto zastawiony stół. Jak się do nich przygotować, aby uniknąć wyrzutów sumienia, kalorii i problemów z żołądkiem? Zobacz nasze porady!

 mat.prasowe

W okresie świąt Bożego NArodzenia na stole możemy znaleźć nie jedno ciasto, a kilka! Makowce, serniki, szarlotki, pierniki… Jeśli pieczesz sama koniecznie pozbądź się białego cukru! Zamień go na daktyle albo fruktozę, stewię, ksylitol lub erytrytol. Aby nie spożywać za dużo glutenu zastąp białą mąkę pszenną na bezglutenową mąkę ryżową, kokosową lub kukurydzianą.

Nie da się ukryć, że w tym intensywnym okresie też dużo smażymy. Najczęściej robi się to na margarynie lub maśle, a to błąd. Zastąp je na przykład olejem kokosowym, ryżowym.

Nie doprawiaj potraw przyprawami, które zawierają mnóstwo konserwantów i glutaminian sodu. Spróbuj zrobić to naturalnymi przyprawami, a sól tradycyjną zastąp solą himalajską.

Przed kolacją wypij miętę lub czystek – to one poprawiają krążenie, dodają energii i wzmacniają odporność.

Nie opychaj się też na zapas. Jedz wszystko po trochu, ale nie przesadzaj. Na koniec wybierz się też na spacer, aby spalić nabyte kalorie.

 

 _________________________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ